11 август 1999 г., България. Над страната ни мрачно надвисва черната сянка на Луната и закрива за последен път през заминаващия си XX век диска на Слънцето. Напълно.

Астрономичният феномен, познат като пълно слънчево затъмнение, се вижда в страната ни за пръв път от 1961 г., с което едно цяло поколение е имало шанса да види това явление два пъти в живота си, пише Флагман.

Около 12 ч. започват приготовленията. Седмици преди 11 август по всички телевизии и вестници водят разяснителни кампании за това как трябва да се наблюдава затъмнението, без да има опасност за зрението.

Определени фирми се възползват от ситуацията и на пазара излизат „специални” очила със затъмнени стъкла, които се продават почти навсякъде в дните преди затъмнението. Хиляди хора се скупчват на такива места, откъдето слънцето да се вижда най-добре, макар августовите жеги да са в разгара си.

В Бургас такъв терен бе плажът, Моста, паркингът на Северния плаж, солниците, високите блокове, връх Шилото в жк „Меден рудник” и т.н. 1999 г. не е характерна с големия икономически ръст и мнозина не могат да си позволят да закупят „специалните” очила, чиято цена, по спомен, е около 5 лева – сума, която сега изглежда нищожна, но тогава, при средна заплата от 200 лв., е непосилна за повечето хора. Затова се мислят алтернативи.

Някои използват тъмните бирени бутилки на „Бургаско”, други ползват стъкла от предпазна маска за електрожен, трети компакт дискове (CD), които тепърва започват да навлизат на пазара. Всички обаче успяват по един или друг начин да видят последното пълно слънчево затъмнение за XX век.

То продължава около 157 секунди или 2 минути и половина. Над цялата страна пада плътната сянка на Луната, а на места температурата на въздуха рязко и осезаемо спада от над 30 градуса до около 27-28 в рамките на секунди.

Слънчевият диск е изцяло покрит от силуета на Луната между 14:09 до 14:12 ч., но пък целият процес на това Луната да започне да засенчва Слънцето е видим по-дълго – между 12:36 и 15:27 ч.

Това затъмнение не само е последното за XX век. То е и последното, което мнозина от нас ще видят до края на живота си. Следващото пълно слънчево затъмнение е прогнозирано за 3 септември 2081 г., но дотогава има да изтече много вода.

Следващите частични затъмнения пък ще видим съответно на 25 октомври 2022 г., 12 август 2026 г., и 2 август 2027 г.

Пръстеновидно такова пък ще има на 1 юни 2030 г. Разликата между него и пълното се състои в това, че при първото ореолът на Слънцето ще е видим, тъй като Луната няма да го закрие напълно.