След извършена проверка инспекторите са установили, че става въпрос за дървени траверси, най-вероятно напоени с масло и гумени уплътнения, които са горели вчера в района на Сточна гара в София. Първоначално имаше информация, че гуми на трактори са се запалили. Предстои да се направи проверка, която да установи дали теренът е собственост на БДЖ и да бъде съставен акт.

Сигналът за пожара е изпратено около 14:15 вчера следобед. На място са изпратени две пожарникарски коли, които да овладеят огъня.
Пострадали хора и засегнати сгради наоколо не е имало.


"До момента информацията, която имаме, е за гъст черен дим, който е горял в района на Сточна гара. Това е територия с много складови помещения на различни фирми, извършващи различна дейност. Днес е денят, в който компетентни органи ще направят проверка на цялата територия, за да установят както причината за пожара, така и евентуалния извършител на нарушението", каза пред Таня Асенова от Столичен инспекторат. 

Когато става въпрос за сервитутна територия, три метра от двете страни са собственост на БДЖ и те имат ангажимент да ги стопанисват.


"Можем да кажем, че нерегламентираното изоставяне или изгаряне на стари автомобилни гуми е нарушение съгласно действащото законодателство и за установени такива нарушения глобите са от 700 до 20 000 лева. Тук е моментът да призовем всички граждани, които сменят автомобилните си гуми, когато те са излезли от употреба и няма да бъдат използвани повече, да бъдат оставяни в пунктовете за смяна на гуми или в сервизите, както и на местата, които Столична община е определила", обясни Асенова.