Известният съдебен медик проф. Стойчо Раданов бе намерен обесен тази сутрин на детска катерушка в столичния квартал "Иван Вазов". Според МВР най-вероятната версия е самоубийство. Проф. Раданов е дългогодишен ръководител на Катедрата по съдебна медицина и лично е ръководил експертизите по някои от най-нашумелите случаи. В последните години той бе вещо лице по някои от най-сложните криминални разследвания, сред които убийството на сестрите Белнейски и смъртта на Ангел Димитров - Чората.
Колега на проф. Раданов от Съдебна медицина сподели, че вчера следобяд е разговарял с него и е звучал съвсем нормално, не е споменавал да има проблеми. Шефът на службата Станислав Христов, който е близък приятел и ученик на проф. Раданов, коментира, че си е отишъл един честен и достоен човек. В следобедните часове стана ясно, че никой от колегите на Раданов не желае да направи аутопсията му. В късните следобедни часове медиците от съдебна медицина не желаеха да говорят, а Христов стана неоткриваем.

Трагичният случай съвпада с обявеното днес поредно удължаване на срока за разследване на двойното убийство на сестрите Белнейски от Пазарджик. Росица и Христина бяха открити мъртви на 31 януари 2006 г. в местността Грамадите между Пещера и Брацигово. Първоначално се смяташе, че са били изнасилени, а след това жестоко убити. Профилът на първоначално заподозрения извършител бе на изнасилвач от ромски произход. Две години след смъртта им обаче телата бяха ексхумирани и проф. Раданов като ръководител на екипа за петорната съдебна експертиза влезе в остър спор с д-р Мария Грозева, извършила първоначалната експертиза на телата на момичетата. Според нея момичетата са били изнасилени и убити, а заключенията от експертизата на д-р Раданов сочеха, че те са били прегазени от автомобил и не са изнасилвани. Доц. Грозева тогава отсече, че теорията за имитация на изнасилването и прегазване с автомобил е в сферата на фантазиите на професора. Тя каза, че е отказала на новия следовател по делото Мартински да участва в ексхумацията на телата, защото от години не желае да работи в екип с проф. Стойчо Раданов, когото счита за манипулатор в професията. И правел грешки.
Тогава проф. Раданов бе категоричен, че версията за смъртта на сестрите е за пътнотранспортно произшествие. Той обвини доц. Фингаров в некадърност, като каза, че го е късал на изпита по съдебна медицина. Има хора, които цял живот не могат да станат истински съдебни медици, заяви тогава пред БЛИЦ Раданов. Според него другият му опонент доц. Грозева, която е негова ученичка, също не е проявила професионализъм в случая.
Частният детектив Енчо Ганчев, нает от почерненото семейство, неочаквано почина от инфаркт три месеца след като започна работа по случая. Близките му се съмняват обаче, че смъртта му е насилствена. Той е намерен мъртъв малко след като съобщава на Фани и Стоимен Белнейски, че е на път да направи пробив в разследването. „Беше здрав като бик. Един ден отиде на работа и просто умря. Възможно е някой да е „помогнал“ на инфаркта му“, изразяват съмненията си близките на Ганчев.

По другото значимо дело - това за смъртта на Ангел Димитров – Чората, който почина по време на полицейска акция в Благоевград, в качеството си на експерт по делото проф. Раданов направи изявление, че подсъдимите полицаи е трябвало да задържат Чората, но вместо това са превишили правата си и са го убили. Защитата на полицаите поиска отвод, защото с това изказване Раданов би могъл да попречи на работата на съда и да повлияе на тяхното решение. Съдът обаче счете искането за неоснователно, като определи изказването на Раданов за лично мнение без правна стойност.
Присъда общо 82 години затвор при строг режим получиха петимата полицаи, подсъдими за убийството на Ангел Димитров – Чората в началото на този месец при поредното разглеждане на делото от Софийския военен съд. Те трябва да заплатят и над 145 хил. лв. неимуществени щети. Ръководителят на групата майор Мирослав Писов, който получи 18 години, обяви присъдата за политическа, а адвокатите на полицаите заявиха, че ще оспорват поредното осъдително решение.

Проф. д-р Стойчо Раданов, д. м. е водещ, изтъкнат учен, преподавател и експерт в областта на съдебната медицина и деонтология в България. Бил е ръководител на катедрите по съдебна медицина и деонтология при Медицински Университет в София и във Варна, директор на НМБИ при МА, главен републикански специалист по съдебна медицина при МЗ и председател на Българското национално дружество по съдебна медицина и криминалистика. Член е на много научни дружества и организации у нас и в чужбина. /БЛИЦ