Няма данни, които да поставят под съмнение професионалните качества на Иван Гешев да заеме поста главен прокурор – това е общото становище на членовете на Комисията по атестиране и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която изслуша единствения номиниран за следващ обвинител номер едно.

Това беше първото от двете изслушвания, през които трябва да мине Иван Гешев, преди да се стигне до официалното потвърждаване на кандидатурата му преди гласуването й на 24-ти октомври.

Комисията по атестирането и конкурсите е 12-членна. В нея има както членове на Прокурорската колегия, така и магистрати.

Излушването продължи около 50 минути, като през по-голямата част от тях беше представен доклад, проследяващ професионалната кариера на Иван Гешев, актовете, които е произнасял, и се акцентира на подкрепата, която е получил от различни институции, но най-вече от средите на прокуратурата.

Утре заместник-главният прокурор ще мине през същата процедура, но пред Етичната комисия, която трябва да се произнесе по неговите етични качества.

След като чу заключението на Комисията по атестиране и конкурсите, Гешев коментира, че онези, които са очаквали да формират своята позиция въз основа на установеното около неговата професионална кариера, очевидно ще бъдат разочаровани и вместо да си губят времето, по-добре „да насочат своите усилия към други сегменти на своята дейност“.