Окръжен съд – Монтана осъди на 13 години затвор мъж за убийство и опит за убийство, извършени в землището на село Портитовци.

На 6 август 2014 година трима жители на Вършец пристигнали в покрайнините на селото, за да приберат от родителите й млада жена - съпруга на един от тримата. На мястото се появила и голяма група мъже и между тях и пристигналите възникнал скандал, който прераснал в бой. 

Съдът призна 45-годишния З. Д. С. за виновен, че на 6 август 2014 година нанесъл с нож три прободно-прорезни рани в областта на гръдния кош на 55-годишния А. И. А., вследствие на които той починал на 18 август 2014 година, и го осъди на 13 години лишаване от свобода.

Съдът призна подсъдимия  З. Д. С. и за виновен, че не същата дата направил опит умишлено да умъртви 47-годишния Р. Л. Р с удари с нож, което деяние останало недовършено по независещи от волята на извършителя причини, и го осъди на 10 години лишаване от свобода.

Магистратите определиха на подсъдимия З. Д. А. едно общо – най-тежко за извършените от него престъпления, наказание в размер на 13 години затвор, които да изтърпи при първоначален „строг“ режим.

З. Д. С. бе осъден и да плати  на съпругата на убития  Д. В. Я. 100 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, а на трите му деца Х. А. И., Д.А.И. и  В. А. И. по 70 000 лева обезщетение на всеки.  

Освен това, той трябва да плати и 5000 лева обезщетение за неимуществени вреди на ранения от него Р. Л. Р. Подсъдимият е осъден и да плати на областната дирекция на МВР – Монтана 1 261.09 лева за направени в досъдебното производство разноски и по сметка на ОС – Монтана 1 246.73 лева за разноски в съдебното производство, както и 12 600 лева – държавна такса върху уважените размери на гражданските искове.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Софийски апелативен съд в 15 дневен срок.