Обвиненият в тероризъм зад граница 21-годишен Мохамед Абдулкадер знае арабски език и изучава турски. Това стана ясно по време на делото за мярката му за неотклонение в Специализирания наказателен съд, съобщава "Флагман". 


Мохамед остава с постоянна мярка „Задържане под стража“. Той бе арестуван преди два дни в Бургас, където живее.

Съдът го остави в ареста и заради показания, че той е участвал в бойни действия на територията на Сирия. Има данни, че баща му бил ръководител на дивизия на сирийско-турската граница, като съдията по делото Лилия Георгиева спомена групировката „Султан Мурад“.

Мохамед Абдулкадер е роден в София. Майка му е българка, а баща му е сириец.

В съда стана ясно, че младежът е живял при баща си в Сирия. В един момент той се преместил у нас, вероятно заради военният конфликт, който продължава там вече няколко години.

Репортерите бяха изведени от залата заради наличие на държавна тайна в кориците по делото. Те успяха да се информират основно от четенето на определението по мярката и от думите на адвокат Иво Найденов, който защитава обвиняемия, след това.

Той коментира, че със съдията са чели „различни дела“.

„Защото в нито едно от свидетелските показания тази теза, която изложи пред вас съдът, аз не я прочетох. Нито един от тези свидетели не е коментирал да знае Мохамед да е участвал в каквито и да било военни действия и въобще да е бил част от някаква групировка“, каза адвокат Найденов.

Според съдийката има свидетелски показаня, че обвиняемият е участвал в бомбардировки. А Мохамед казал, че пострадалите заслужават съдбата си.

Освен известния си профил в социална мрежа, той имал и друг – таен, където са самоопределил като „джихадиста“.

“За този таен профил аз не зная“, коментира лаконично обаче адвокатът пред репортерите.

За вече известните снимки на Мохамед с оръжия той все пак призна: „Снимки има. Ние не можем да бягаме от тях.“

Това обаче не означавало участие във военни действия или в терористична организация.

Само двама били свидетелите, че Мохамед е агресивен.

„Агресията се изразява в това, че е участвал, т.е. присъствал на едно сбиване преди пет години, където му счупено ченето. Това му е агресията“, коментира адвокатът.

На въпрос – бащата на Мохамед ръководител ли е на групировката „Султан Мурад“, Иво Найденов отговори: „Това са само някакви предположения. Баща му бил ръководител, в същото време работел на митницата.“

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ