Разследващите са имали данни, че Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, ще напусне страната, но не искали да отлагат акцията в уречения ден, за да няма теч на информация. Това стана ясно от зам. главния прокурор Иван Гешев, цитиран от "Монитор".

Той е обявен за национално издирване, а до края на деня ще бъде задействана процедурата и за междудържавно. Според неофициална информация несебърският наркобос се е скрил в Гърция.
 
Както БЛИЦ съобщи, 19 души са арестуваните при акцията на спецпрокуратурата и ГДБОП в Бургас срещу група за разпространение на наркотици, рекет, палежи и побоища. Прокурор Гешев не съобщи имената на задържаните и детайли по операцията, за да не попречи на разследването, което върви в момента.  

"Бандата е действала предимно по Южното Черноморие, но е имала и връзки с хора от подземния свят в други части на страната.
Въпреки че не е инкриминирано като престъпление, в един от регистрираните адреси в несебърското село Кошарица били открити роднини на емблематични хора от известна бандитска структура в Плевен, добави прокурорът. Става въпрос за къща в Кошарица, обитавана през последните години от Митьо Очите, която по неофициална информация в момента се водила на чичо му. Тя е луксозна обител нависоко в селото, скрита зад високи дувари сред много зеленина. Именно там били засечени роднините на плевенската група.

Разследването на групата е започнало от началото на 2016 година. Имало събрани много интересни доказателства, но на този етап от прокуратурата се въздържат да ги обявят. 

Хората на Очите са закопчани по подозрение за участие в организирана престъпна група занимаваща се с рекет, нанасяне на телесни повреди и разпространение на наркотици. По време на разработката са събрани доказателства и за източване на ДДС в големи размери. Според неофициална информация групата е въртяла схемата през фирма за Рент-а-кар на луксозни автомобили, отдавани в курорта Слънчев бряг. Контролираната от Очите компания е внесла над 60 тузарски лимузини от марките Мерцедес, Порше, БМВ и други. Според непотвърдена информация, арестуваните са теглили незаконно ДДС за возилата, като са използвали фиктивни договори за прехвърляне и препродажба. 

По време на полицейската акция са били претърсени десетки адреси на офиси и частни домове по южното Черноморие, като са иззети веществени доказателства. Сред арестуваните са близките му авери Йордан Въчев, известен с прякора Данчо Ларша и Никола Маринов - Магарето, който бе тежко ранен при стрелбата срещу Очите в ресторант "4 you", в Слънчев бряг преди две години.
Заради спецоперацията и последвалите арести, всички входове и изходи на Бургас бяха блокирани от ченгета.

Униформените завардиха основните артерии водещи към магистрала Тракия, Слънчев бряг и Созопол. По възловите точки се проверяваха луксозни автомобили, но така и не стана ясно какво или кого търсят полицаите. 

Димитър Желязков - Очите бе арестуван за последно през пролетта на 2007 година, заедно с цялата си банда. След шумен и зрелищен съдебен процес, продължил две години, наркобосът бе осъден за разпространение на наркотици и пране на пари. През 2009 година той получи ефективна присъда от 4 години и 10 месеца лишаване от свобода и бе прибран на топло. През март 2012 година Очите напусна затвора като свободен гражданин, след като изтърпя наложеното му наказание и се зарече, че става примерен гражданин.

"Приключих с глупостите, сгрешил съм-платих си. Край!", обяви тогава наркобосът. 

Само 4 години по-късно обаче той влезе отново в полицейските хроники след жестокия сблъсък с Божидар Кузманов- Кравата и последвалата кървава престрелка, която се разигра посред бял ден в Слънчев бряг.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ