Бургаският Апелативен съд намали с 2/3 присъдата за убийство на Даниел Пешев. Само преди година той беше признат за виновен от предходната инстанция в предумишлено убийство, извършено с особена жестокост и по мъчителен за жертвата начин и получи 15 години затвор, пише flagman.bg.

Преди броени дни обаче апелативните магистрати считат, че не е налице предумисъл в действията на Пешев, тъй като той не е планирал предварително да нападне точно тази вечер жертвата си Пламен Младенов.

„Не са налице също доказателства, които да сочат на извършвана от подсъдимия каквато и да е дейност, свързана с подготовка - проучване и планиране на замислено убийство. Тъкмо противното, обстоятелствата, които съдът е отчел в полза на изводите си за наличие на предумисъл, са такива, установяващи спонтанност на умисъла. Цялостното поведение на подсъдимия сочи, че непримиримостта му към раздялата със св. Д. гнева му срещу св. М. са ескалирали именно на процесната дата, когато воден от желанието си да проведе поредния разговор с бившата си приятелка, за да спечели доверието й, същият отново е бил препятстван от присъствието на пострадалия. Срещайки поредното препятствие в негово лице да се сдобри със св. Д. , подсъдимият е пожелал отмъщение“, се казва в мотивите на магистратите.

Съдът обаче приема, че Пешев е бил напълно вменяем във фаталната утрин на 30-ти август 2005 г. и е съзнавал, че може да убие Пламен, след като го е наръгал с нож 7 пъти.

БЛИЦ припомня, че бургазлията оцеля по чудо след дълга животоспасяваща операция в УМБАЛ-Бургас. Според експертите обаче две от наръгванията – в сърцето и корема са били опасни за живота на Пламен. Именно заради това съдът възприема, че в случая се касае за убийство, недовършено поради независещи от нападателя причини.  

След обстоен анализа на доказателствата апелативният съд приема, че авторството на деянието е безспорно установено, въпреки че защитата на Пешев опитва да прехвърли вината на друг от компанията му.