Скандалният несебърски следоветел Иван Христов-Камбоджанеца се оказа собственик на имущество и бизнес, оценявани на почти един милион лева. Като единствен представител на Националната следствена служба в града магистратът е човекът, на чиито плещи падат абсолютно всички сериозни разследвания срещу организираната престъпност.
Христов буквално е абониран за шумни дела, свързани с групата на Митьо Очите. Той е в екипа, разследващ смъртта на боса на „ВАИ Холдинг“ Георги Илиев. Макар при повечето от тях да са налице сериозни доказателства и показания на свидетели, до обвинения по правило не се стига, припомнят ченгета. Подобно съвпадение от своя страна докара на Камбоджанеца прякора следователя на Митьо Очите, пише "България днес". 

Скандалната слава на Иван Христов е публична тайна от години. Реакция от шефовете му последва едва след стрелбата срещу Митьо Очите. На специална пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че за Христов има данни за връзки с подземния свят. Вместо уволнение Христов бе преместен на работа от Несебър в Бургас.

Неуспехът в борбата с мафията, оказва се, не е попречил на следовател Христов и семейството му да натрупат огромно състояние. Финансовият възход на магистрата започва преди десетина години. За да не бие на очи, на преден план е поставена приятелката му Ваня Стефанова. В разгара на мутренските години, когато всичко в курорта се владееше от групировките, тя успява да се сдобие с няколко парцела в топцентъра на Слънчев бряг. Терените са разположени на броени метри от полицейското управление, където работи Камбоджанеца, а платената цена далеч от пазарната. Малко след това върху имотите е издигнат триетажният хотел "Веронели". Към него върви и луксозен бар, предлагащ най-разнообразни удоволствия на клиентите си. Инвестицията в туристическия комплекс се оценява от експерти на няколкостотин хиляди лева. Самият магистрат успява да си купи от Община Несебър право на строеж върху огромен терен в града. Върху него впоследствие се появява изискана кооперация, част от чиито апартаменти са препродадени.

Малко след като строежът става факт, Камбоджанеца и Ваня се разделят, твърдят хора от града. В резултат хотелът и заведението към него се озовават в ръцете на на сина на Иван Христов – Христо, показват документите от Имотния регистър. Наследникът на следователя успява да разшири допълнително бизнеса. Освен в Слънчев бряг неговата фирма "Веронели" настъпва и към Бургас. Преди няколко месеца тя взема под наем огромния ресторант "Парк Езерото". След намесата на Сотир Цацаров имуществото на цялата фамилия на Камбоджанеца ще бъде проверено от данъчните.

Солиден бизнес развива и дъщерята на Камбоджанеца. Йорданка Христова е собственик на проспериращ магазин за светещи реклами за барове и ресторанти и магазини. По неофициална информация нейни клиенти са десетки заведения в курорта. Йорданка върти и сервиз за ремонт и продажба на касови апарати. Друга наскоро регистрирана нейна фирма също заявява намерение да инвестира в туризма.

Според публикации участие в бизнеса има и съпругата на следователя. На нейно име се водел барът с танцьорки на пилон "Вира Тики". Няколко дни преди стрелбата срещу Митьо Очите Камбоджанеца имал физически сблъсък с чуждестранен турист, който взигнал скандал в заведението.