Немската компания BMW AG обяви, че изтегля от американския пазар повече от 230 хиляди автомобила заради потенциални проблеми с надуваеми въздушни възглавници, произведени от изпитващият сериозни затруднения японски производител Takata Corp., съобщава "Уолстрийт Джърнъл".
Водещият германски производител посочи, че малък процент от тези автомобили, включително спортни превозни средства, вероятно притежават модулни въздушни възглавници на Takarta Corp. с дефект при надуването, които че биха могли да бъдат подменени.
 

"Уолстрийт Джърнъл" припомня, че според доклад на Националната пътна агенция за безопасност на движението на САЩ, подобен проблем е отчетен при три модела автомобили на БМВ, които са били произведени между 2000-а и 2002-а година, при пет серии автомобили произведени между 2001-а и 2002-а година и при спортни моторни превозни средства на компанията, които са произведени между 2001-а и 2003-а година.
 
Трябва да се има предвид, че японската компания Takata Corp. е изправена пред сериозен финансов натиск, след като милиони нейни въздушни възглавници бяха изтеглени от употреба по целия свят, тъй като имаха опасност да се взривят и да разпръснат шрапнели. Според федералните регулаторни органи на САЩ с подобен проблем са свързани 11 смъртни случаи и близо 180 случаи, при който шофьорите са били ранени.
 
В началото на европейската търговия акциите на BMW AG се понижават с 0,95%, натежавайки слабо върху немския фондов индекс DAX, който отстъпва с 0,2% от нивото си на затваряне в петък.