Втори пореден ден с висок брой нови заразени с коронавирус у нас. 180 са положителните проби при направени 2591 теста. Отново най-много от заразените са в София - 58 души. Двама души с придружаващи заболявания са починали през изминалото денонощие, съобщава Нова телевизия. 

От здравното министерство заявиха, че към момента всички болници в страната са снабдени с достатъчно количества лични предпазни средства.


От началото на извънредното положение до края на юни Министерството на здравеопазването е осигурило лични предпазни средства за близо 21 милиона лева. Тук влизат и парите от дарителската сметка, както и даренията в натура.

А разпределението става благодарение на специално създадения логистично- координационен център, към който болниците и регионалните здравни инспекции могат да подават заявки.

След призива на болниците от началото на пандемията, проблемът със защитните облекла вече не е толкова голям. А самите лечебни заведения твърдят, че трупат консумативи за месеци напред. В един от складовете на 2-ра градска болница са категорични, че имат запаси за 3 месеца.

Тъй като болницата е една от 9-те, определени за лечение на болни с коронавирус в столицата, от там са категорични – не могат да си позволят да останат без защитни предпазни средства. Затова разчитат на дарения от няколко места - Общината, РЗИ, БЧК, частни помощи, а освен това и сами закупуват каквото нямат налично.

От болницата обаче признават – заради нуждата от толкова много предпазни средства се е наложило преразпределение на бюджета, а една голяма част от парите на болницата през последните месеци отиват именно за лични предпазни средства.

Разпределението им се прави от ден за ден през специално създадена информационна система. Анна Тодорова, която ръководи така наречената „аптека на болницата”, е натоварена с тази задача – всяка сутрин разпределя детайлно нужните консумативи за всяко отделение, след което се вадят от складовете и се раздават на персонала.

А складовете на болницата са няколко. Огромният запас не се побира в едно помещение. За да се запазят достатъчно дълго пък, стаите, където се държат, са изолирани – тъмни и с достатъчно ниска температура.

 Междувременно премиерът Борисов бе категоричен – мерките  няма да се затягат още.

„Ако питам Щаба, те ще ми предложат още днес да затворя абсолютно всичко. Като затворим баровете, тези чартъри, които идват тук, в Слънчев бряг, какво да ги правим? Всеки има правото сам да се прибере вкъщи, защо да трябва да го задължа”, заяви премиерът.

Според Борисов на дневен ред сега е подсилването на болниците и повече пари за борбата с COVID-19.  А въпреки наличните консумативи, болниците и сега не отказват дарения, за да са сигурни, че отделенията ще са достатъчно защитени.