Частично лунно затъмнение ще може да се наблюдава довечера от 22.36 до 1.44 часа от цяла Европа, Африка, почти цяла Азия, Австралия, Антарктида, Индийски и част от Тихи океан. У нас астрономическото явление ще бъде видимо при ясно време, уточняват астрономите. Моментът на най-голяма фаза ще бъде в 0:10 часа.
Лунно затъмнение настъпва, когато Земята се намира между Слънцето и Луната – по време на пълнолуние. Има две зони в сянката създадена от Земята – първата, където всички слънчеви лъчи са спрени от Земята и втора, където само част от слънчевата светлина е закрита. Първата се нарича сянка, а втората полусянка.
Диаметърът на Слънцето е по-голям от диаметъра на Земята и затова сянката има формата на конус. Конусът на земната сянка е по-дълъг от разстоянието Земя-Луна. По време на въртенето си около Земята Луната може да навлезе в конуса на земната сянка. Там, където Луната при своето движение пресича конуса, диаметърът на земната сянка е 2.5 пъти по-голям от този на Луната.

Обикновено по време на лунно затъмнение Луната не е напълно невидима, а изглежда червеникава. Слънчевата светлина преминава през атмосферата на Земята, пречупва се и после навлиза в земната сянка. Озонът в стратосферата поглъща червената светлина, благодарение на което външния край на земната сянка може да изглежда син. Тропосферата, от своя страна, разсейва синята светлина правейки сянката да изглежда червена.
Ако нямаше озон, Луната по време на лунно затъмнение би била много по-ярка. Съществува връзка между слънчевата активност и озонът. Две години след минимум на слънчевата активност земната сянка е много тъмна. Три или четири години преди следващия минимум тя е интензивно оцветена в червено. Цветът и яркостта на Луната зависят също така и от състоянието на земната атмосфера. Ако има вулканични избухвания, цветът на Луната е много тъмен. /БЛИЦ