В прокуратурата няма подходящи хора, които да бъдат предложени за заместник главни прокурори. Затова е възможно новите заместници на Борис Велчев да дойдат от съда. Това коментира"Сега", позовавайки се на запознати с намеренията на обвинител №1. Тази година се освобождават две места в екипа на Велчев, тъй като изтичат 5-годишните законови мандати на Христо Манчев (ВКП) и Митьо Марков (ВАП), наследени от Никола Филчев.
На пръстите на едната ръка се броят магистратите във Върховната касационна прокуратура, които свободно ползват западен език. Зам. главният прокурор, който ще отговаря за международните отношения трябва да владее поне един от езиците на ЕС и да има европейско мислене. Партньорите не гледали с добро око, когато се налага да общуват с някого от прокуратурата с посредници.
Висшият съдебен съвет обсъди в Сандански правилата за назначаване на административни ръководители и заместниците им. Ще трябва да се изберат около 150 души на ръководни постове. Първи ще са апелативните прокурори на Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, чиито мандати изтичат през април.
Най-разпалена дискусия предизвика предложението на министъра на правосъдието Миглена Тачева кандидатите да бъдат избирани с явен вот. То бе подкрепено от главния прокурор и шефовете на ВКС и ВАС Лазар Груев и Константин Пенчев, но не бе прието. Членовете на ВСС скочиха с аргумента, че явното гласуване ще повлияе на свободата на волята им - щели да се притесняват да гласуват против предложенията на тримата големи. А и при явния вот щели лесно да се проверят хората, на които се поставяли задачи. "Това ли е най-опасният натиск?!", риторично попита главният прокурор. Според него по-страшно е, че при тайното гласуване членовете на ВСС могат "страхливичко да се поддадат на корупционен и политически натиск".
Ако има политическа воля, явното гласуване за шефове може да бъде записано в ЗСВ веднага, тъй като в момента в парламента се обсъждат промени в него. Това обаче едва ли ще се случи като се има предвид, че при явен вот ще лъсне как членовете на ВСС гласуват на политически квоти. Магистрати прогнозираха, че в близките месеци в партийните централи ще вървят сериозни пазарлъци за шефските места в съдебната власт.
Няма да се осъществи и идеята за ротация на шефовете в съдебната власт, за да не се възпроизвеждат връзките на магистратурата с местните бизнес и политически сили, която Велчев лансира наскоро.
ПРАВИЛА
Предложения могат да правят горестоящите шефове, министърът на правосъдието и петима от ВСС. Кандидатите могат и да се самопредлагат. Печели този, които събере поне 13 гласа в съвета. Ако никой от кандидатите не успее, първите двама се явяват на балотаж. ВСС трябва да прецени професионалните, деловите и нравствените качества на номинираните. Кандидатите ще бъдат канени на изслушване. Членове на съвета се шегуваха, че е добре то да става в присъствието на психиатър. /БЛИЦ