След гласуването на баварците за регионален парламент, какво подсказват резултатите от изборите и какви политически трепети изпраща Християнсоциалният съюз от Мюнхен към Берлин? За ситуацията в Германия на фона на Европа, тези и още въпроси коментира Георги Марков, народен представител от ГЕРБ и бивш конституционен съдия, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ по Радио „Фокус“:
- Изненадаха ли ви резултатите от изборите в найголямата федерална германска провинция Бавария?
- Изборите като резултат не са изненада, те бяха предсказани почти с точност от един-два процента от социологическите агенции в Германия. Бяха определени веднага, след като излязоха резултатите, като шокиращи, макар че бяха очаквани. И наистина са шокиращи, защото за първи път в следвоенната история на Германия и специално на Бавария, партията ХСС – Християнсоциален съюз на великия политик Франц Йозеф Щраус, беше пробита отдясно.

Факт е вече, че „Алтернатива за Германия“, която е втора политическа сила в Германия, влезе и в Баварския парламент с цели 11 и нещо процента. Това наистина е голям шок, защото покойният Щраус на времето беше казал: „ние никога, ХСС, както и нашата братска партия ХДС, (партията на Меркел, Християндемократическият съюз), не трябва да допускаме в дясно субект“, но ето че такъв субект се появи и точно тези 11 и няколко процента, за които става дума за „Алтернатива за Германия“, свалиха резултата на ХСС на 35%, с 12 пункта по-малко от последните избори и най-ниският резултат от основаването на партията от близо 60 г.

И наред с тези шокове, за които говоря, няма как да не кажем и разгрома, който получиха като резултат социалдемократите, социалистите в Бавария – под 10%.

Това е много лош сън за тях.

И се надявам, че господин Станишев ще погледне повече към резултатите на социалистическите партии в Европа, които са плачевни, ако въобще можем да кажем, че вече има социалистическа идея и по-малко да се занимават с Истанбулската конвенция и успешната политика на Виктор Орбан, който направи страната си една от най-сигурните и цветущи в момента в Европа. Това са резултатите от изборите, ХСС все пак спечели. Ще направи правителство, но то няма да е само на ХСС, както обикновено е практиката за тази баварска провинция, а ще бъде някаква коалиция от две или три партии. Тези, които изсмукаха социалистическия електорат. Те са на 18%. Но се надявам, че ХСС с тях няма да прави коалиция.

- С кого очаквате да състави коалиция?
- Вероятно ще направят коалиция с осакатената социалистическа партия, вероятно с либералите, които поне до тази сутрин са на 5% и изглежда влизат в местния парламент. Така че ще има една партия на свободните избиратели, тя е към 11%, леко дясноцентристка. Така че правителство ще има, но то няма да бъде само на ХСС.

Ще има тежки последици този резултат.

Още преди изборите имаше големи престрелки между господин Зеехофер, лидерът на партията, министър на вътрешните работи, един изключително достолепен политик и Марко Шрьодер, който е премиерът на Бавария. Те усещаха резултата и си прехвърляха стрели един към друг, кой от кой е по-виновен. Между другото, снощи аз гледах с интерес CDF – германската телевизия, за да видя изражението на пресконференциите.

Няма да пресиля като кажа, че социалдемократите на първите редици буквално плачеха от този резултат. И естествено е въпросът – кой е виновен за този резултат?

И всички агенции определиха като Меркел, защото Бавария е най-райското кътче в Европа като икономика, като начин на живот, въобще едва ли има побогато място в Европа. Затова и тази партия винаги в течение на 60 г. печели изборите, самото летище се казва в Мюнхен, и то най-хубавото в Европа, Франц Йозеф Щраус. Политиката на Меркел за миграцията изигра лоша шега на ХСС, която е винаги в коалиция с партията на Меркел. И оттук, мисля че ще има рефлекс и върху предстоящите избори за лидер на Християндемократическия съюз, които са декември. Меркел се засили отново да става шеф на партията. Тя очевидно не разбира какво се случва в Германия.

Това, което се случва е, че „Алтернатива за Германия“ е втора политическа сила в Германия и на път да стане първа. Тя ще има опонент в лицето на Матиас, той е един професор по международно право, доста достолепен човек, на 61 г. Тя загуби шестото място в собствената си парламентарна група. Господин Калдер, който е нейният най-близък човек, 13 г. шеф на парламентарната фракция, загуби макар и с няколко гласа и това се счита, че е сигнал, че вътре има сериозно напрежение

- Неочакван удар беше за нея, да.
- Аз мисля, че е патова ситуацията в Германия – нито е да вървят с Меркел на евроизбори, нито да вървят без нея, защото времето е малко, защото не се очертава ясно лидер, който да поеме партията. А пък не се очертава и кой да стане канцлер, предвид разгрома на социалистите.

Вижте, социалистическата партия, социалдемократите в Германия по социологически проучвания в момента са слезли под 15% и вървят по пътя на Франция, където последният социалист-премиер Манюел Валс възкликна буквално „Френската социалистическа партия почина“.

Зеехофер за мен ставаше идеално за премиер на Германия, но след това поражение на неговата партия, поражение като резултат, независимо, че печели, мисля че той може да подаде оставка, не е ясно какво ще стане, нещата ще рефлектират и върху ЕНП, тъй като предстои в първите дни на ноември, конгрес на ЕНП, мисля че той е във Финландия. Там Юнкер, който е много приближен до Сорос, всъщност най-гадната целувка в живота си, която съм виждал след тази на Брежнев и Хонекер в устата, беше между тази между Сорос и Юнкер и то под знамето на ЕС в Брюксел. Той ще повдигне въпроса с изключването на партията на Орбан „Фидес“, заедно с някои такива народни партии от Скандинавието, където ги беше обиколил Макрон.

Макрон използва слабостта на Меркел, опитва се да стане лидер в Европа. Но като гледам какво става във Франция, да ви кажа, не числя че той ще успее, тъй като в собствената си страна той има много големи проблеми.

Напусна не кой да е правителството във Франция, а Жерар Калон, това е министърът на вътрешните работи, напусна своя пост с много драстични думи. Той каза „ислямисти и неислямисти засега вървим ръка за ръка, а аз не съм сигурен /а той е информиран човек/, че няма да се обърнем един срещу друг.

Господин президент, гражданската война във Франция не е през 9 планини“, защото политиката на ножа, между другото това се случи в Германия, клане на малолетни, клане на младежи, се крие от медиите и в Германия, и във Франция, но министър на вътрешните работи няма как да скриеш от него, той получава данни за криминалната ситуация в страната, така че какво можем да кажем?

Европейските социалисти са разгромени, а ЕНП е пред взривяване. Така каза Виктор Орбан. Той каза – Макрон иска да взриви ЕНП. Макрон каза така – вие там в ЕНП може да сте и с Меркел, и с Орбан, избирайте с кой да сте. И тогава Виктор каза – то всичко ще зависи от германците на този конгрес на ЕНП.

- Да, големият въпрос пред ЕНП е как ще процедира именно с „Фидес“, очакваме да разберем. Как резултатът обаче в Бавария, който всъщност вече е факт ще повлияе на ЕНП?
- Ще повлияе. Вижда се, че тя отслабва. Значи, има две тенденции в Европа, които са очевидни. От една страна социалистите навсякъде са буквално разгромени. Имайте предвид и Италия, къде отиде Ренци, спомня ли си някой за него, те са под 20%. Къде отиде Файман в Австрия? Те станаха за смях, слязоха под 20%, не отидоха на балотаж на президентските избори. В Холандия са извън тройката. В Чехия управляваха и са пети. В Полша са извън парламента.

Орбан ги е забил на пирон, три поредни избори са на 11%.

Това е едната тенденция. Другата е, че християндемократическите партии или така наречените партии от ЕНП, печелят изборите. В случая в Австрия със Себастиан Курц, в случая със самата Меркел на последните избори. Но като изключим Унгария, където Орбан печели изключително мощно с две трети, навсякъде те печелят с клизми и се налага да правят коалиции. Самото ЕНП е вече много объркано, това го показа и гласуването в Европейския парламент. Манфред Вебер, за да се хареса на Макрон и евентуално да може да стане председател на ЕК, се обърна срещу унгарската партия.

А самият Орбан, колкото и да изглежда изненадващо като една малка страна, е много важен играч вътре в ЕНП.

Първо, като биография. Той е единственият въобще в Европа управник и лидер на партия, който има много ярко антикомунистическо минало от преди ноември 1989 г., изключителен опит – 30 г. подред е избиран в унгарския парламент, четири пъти премиер, от които три пъти с по две трети.

И нещо друго – той е любимецът на Тръмп, ако можем така да кажем, защото Стив Банън, който е много приближен на Тръмп, макар че вече не му е съветник, при посещението си в Унгария каза: „Викторе, ти беше Тръмп, когато Тръмп не беше Тръмп“. Т.е. ако Орбан бъде изключен от ЕНП, а той не иска да напусне, казва „мен Кол ме е поканил и не виждам от вас личност, която може да ме изгони“, но ако той бъде изключен от ЕНП, ще му направят едно добро. Аз мисля, че ЕНП е в застой. Тя си е либерална формация. Орбан е тръгнал по пътя на консерватизма, на християндемокрацията. И е много по-близко до линията на Салвини в Италия, до Партията на свободата „Щрасе“ в Австрия, и на госпожа Льо Пен във Франция, отколкото вече до това либерално ЕНП.

Много ще е интересно и каква ще е съдбата на Манфред Вебер, който на пръв поглед изглежда най-подходящ за шеф на ЕК, все пак е от Бавария и т.н., може би католик, има някои по-радикални схващания за миграцията, но да не забравяме, че Вебер е част от статуквото.

Като шеф на ПГ на ЕНП в Европарламента той допусна тази политика на Ангела Меркел, показа двуличие, януари прегръща Орбан в Бавария при посещението му и лекцията му пред неговата партия, след това го прегръща месеци по-късно и го целува на митинга на господин Янше в Словения, който спечели изборите от Народната партия и накрая се обърна и завъртя опашка. Така че една объркана Европа и един Европарламент догодина, който е много неясен как ще изглежда, но две неща са сигурни. А те са, че ЕНП ще има за първи път под 200 депутата, социалистите въобще не ги виждам как ще са.

Всичко това ще е за сметка вероятно на радикалните формации и на зелените партии, които се възползват от краха на социалистическите и обират хора с леви идеи.

Сорос няма да има 226 депутата в следващия парламент, Европарламент. Това е сигурно. И очевидно има едно групиране в Европа. Макрон го нарича така „ние ще се групираме прогресистите срещу националистите“, както при комунизма – прогресивните сили срещу реакционните сили