Национална изложба “Символите на българската държавност през вековете” ще бъде открита във Велико Търново на 22 септември, когато ще отбележим 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в града Иван Църов пред кореспондента на БЛИЦ в града.
В експозицията ще бъдат включени предмети, които са пряко свързани с историята, но по една или друга причина са останали безизвестни за широката общественост.
Тази изложба е част от по-значимите събития в програмата за честването. Интересното е, че ще бъдат показани експонати не само от регионалния музей, но и от всички музей в страната. Все още не е уточнен броя на всички експонати, но по думите на Иван Църов ще бъдат между 500 и 1000 на брой.
Изложбата ще представя символите във времето от Хан Кубрат до президента Георги Първанов.
Любопитната общественост ще може да види реликвите в изложбени зали “Рафаел Михайлов”, тъй като там пространството е достатъчно голямо за да се представят експонатите. “На мен, като директор на музея, ми се искаше изложбата да бъде в музея, но наистина нямаме толкова големи площи, каквито предоставят изложбените зали”, допълни Църов. /БЛИЦ