Софийският районен съд остави Йоско Йосифов -Йоско в ареста. Срещу него има три обвинения за хулиганство, заплаха за убийство и притежание на оръжие за спречкването с охраната на БИАД и стрелбата по нея.
Адвокатът на Йоско Христов изтъкна пред съда, че по делото има втори обвиняем Костадин Табаков, който сам е признал в досъдебното производство, че е държал оръжието "Глог" и то не е било в ръцете на Йосифов. Адвокат Христов попита съда как е възможно в един момент и двамата да са държали едно и също оръжие и да са заплашвали бодигардовете. За същото обвинение Костадин Табаков е освободен под парична гаранция от 2000 лева. Поради тази причина адвокатът на Йоско поиска домашен арест, като най-адекватна мярка. съдът обаче сметна, че разпита на свидетели дава достатъчно предпоставки да се смята, че обвиненият е извършил деянието. Районният съд прецени, че нямало опасност Йоско да се укрие, но имало възможност той да извърши ново престъпление. Поради високата степен на опасност на обвиняемия съда реши да го остави зад решетките. Днешното решение подлежи да обжалване пред Софийски градски съд в срок от три дни при положение, че адвоката на Йосифов реши да обжалва пред съда решението, датата насрочена пред СГС е 27 март от 10,00 часа.
БЛИЦ припомня, че 41-годишният Йоско и приятелят му стреляха пред БИАД на 15 март след полунощ. Спречкването било заради това, че охраната на БИАД отказала допуска лица в заведението. По думите на гардовете, един от приятелите на Йоско извадил пистолет, заплашил ги и произвел изстрел във въздуха. Няма пострадали при стрелбата. При идването на полицията компанията направи опит да избяга с джип “Мерцедес”. Шофьорът не се подчинява на разпореждането на униформените да спре. След кратко преследване двамата са задържани на ул. “Стефан Караджа”. От снетите им обяснения става ясно, че Йосиф Йосифов е насочил срещу охранителите на заведението пистолет “Глог”, без да има разрешително за носене на оръжие, като им се заканил с убийство. Пистолетът е законно притежаван от аверът му., който също го използвал, като възпроизвел изстрел с него.
Йосиф Йосифов-Йоско бе разследван за убийството на Константин Димитров-Самоковеца през януари 2004 г. Тогава антимафиоти го арестуваха в ресторант в Сливен. Причината беше, че месец преди ареста от Холандия са поискали той да бъде задържан за друго престъпление. В хода на разследването Йоско бе разпитван и за покушението над Самоковеца извършено в Амстердам. /Милан Николов, БЛИЦ