Ще провокираме трима от ключовите фигури в държавата да сложат край на част от лъжите, който битуват в ежедневието ни през последното десетилетие, обявиха от военно-патриотичната лига “Родина”. Утре те ще връчат на Георги Пирински, Николай Василев и Сергей Станишев писма, с които ги призовават към по-голяма пестеливост и им напомнят дадени морални задължения.
Неморално и финансово неизгодно за родната икономика е милиони от нашите пари да се харчат за подмяна на автопарка на Народното събрание, смятат във военно-патриотичната лига и призовават до дни депутатите да излязат с решение за спиране на покупките на нови коли, поне докато страната ни продължава да е в тежка икономическа криза.
На Николай Василев организацията предлага 50% съкращения във висшия апарат в държавата. Средствата, които ще бъдат спестени от заплатите на тези чиновници, да бъдат отделяни в специален фонд за крайно нуждаещи се (в тази група поставяме децата, останали без родителски грижи, пенсионерите, самотните майки, трайно нетрудоспособни хора), пишат от "Родина" и добавят:
"На заплата от държавния бюджет са над 700 000 от всички работещи в страната. В България качеството на административното обслужване продължава да е на изключително ниско ниво. Едва ли българите са доволни от факта, че с нашите пари се плащат заплатите на хора, които отказват да работят в услуга на обществото.
Министър Василев, ние от “Родина” ви призоваваме да направите обществено достояние списъците с висшия административен апарат и да подложите на обществен дебат функционалността на тези постове и възможността за съкращения на неефективните чиновници".
Към премиера искането е за икономии. "Преди дни вестниците в страната излязоха със заглавия за потресаващи суми, които двама министри от вашето правителство са похарчили от нашите пари за закупуването на самолетни билети. Изразходваните над 15 000 хиляди лева от социалния министър са месечните доходи на близо 60 пенсионери. На същите тези пенсионери вече четвърта година същият министър се опитва да обясни, че никога няма достатъчно пари в бюджета за тях", напомнят от лигата. /БЛИЦ