В Българската православна църква разкол няма. Има дело в Страсбург и то е заради некадърната намеса на държавата по казуса, когато вадиха свещеници от храмовете. От същия характер е и сегашния призив на президента Георги Първанов към руския патриарх Кирил да се ангажира с възникналия проблем. Това мнение изрази пред Нова тв политологът Димитър Аврамов.
Църквата ни, ако има проблеми, те са от намесата на политиците, подчерта Аврамов.
На по-различна позиция е социологът Кольо Колев, който отчита огромното влияние на всяко произнасяне на Вселенския патриарх или на общността на църквите върху вътрешните дела в БПЦ. В случая след смущаващото рещение на съда в Страсбург се иска една влиятелна фигура, каквато е руският патриарх, да каже: "Този е", смята Колев.
Колкото до фойерверките по газовите въпроси, и двамата са категорични, че със сигурност президентът не е натоварен да говори по икономически въпроси, освен ако не е упълномощен от премиера. Да се твърди, че това е "самодейност на момчето с акордеона", обаче ще е пресилено според Кольо Колев, защото в случая има сериозни проблеми. Т обаче не се разрешават с това, което се разнесе като новини от московската визита на президента.
В самия газов договор има нещо нечисто, посочи Кольо Колев. Поддържането на тръбите трябва да е работа на държавата. А с прехвърлянето на собственоста, за което сега се говори, се поддържа монопол, не се създава конкуренция между фирмите, които искат да развиват газопреносна дейност и да печелят от това. /БЛИЦ