Притеснително писмо ни изпрати наш читател от региона на Карлово. БЛИЦ разполага с името на нашия източник, той обаче работи в сферата на образованието в малко населено място и настоява да остане анонимен за нашата аудитория. Публикуваме писмото без редакторска намеса: 

"Пиша ви, за да дам гласност на случващото се в циганската махала на карловското село Христо Даново. Доказаните случаи на Ковид на учители в училището там са два (от РЗИ обаче така и не налагат карантина). Има два доказани случая на заболели роми в махалата, но в действителност болните са много повече, просто отказват да бъдат тествани! 

Преди дни един от личните лекари в селото-д-р Иван Фитфов, е бил нападнат и заплашен, защото искали от него болнични, без да представят направен PCR тест за положителна проба, без основание и видимо здрави.

Лекарят е бил принуждаван да даде болничен лист, като ромите са скрили от него, че са дали PCR и чакат пробите. В последствие д-р Фитфов разбрал за тях, а някои се оказали положителни. 

Пред БЛИЦ лекарят потвърди думите на нашия читател и заяви, че в кабинета му са връхлетели група роми, една жена е била без маска, крещели и викали, хвърчали слюнки.

Д-р Фетфов каза, че са му нанесени големи психологически травми. Той е извикал полиция и за щастие се е  спасил от побой, но е подал жалба за случващото се в РУ Карлово. Медикът каза още, че някои от пациентите не спазват мерки и предписания и нарушават правилника на лечебното зaведение.

Уведомен е кметът на селото Севдалин Янков, но и той остава безсилен( никой не може да бъде принуден да се тества), а от РЗИ казват, че без доказателства нищо не може да се направи, а ситуацията определено е сериозна, пише още нашият читател. Тези хора пътуват необезпокоявано в междуградския транспорт и сеят заразата в околните села и градове.

Полицията прави всичко по силите си и често изпраща патрули в махалата, опитвайки се да ги задържи по колибите, но в момента в който патрулът напусне селото, те отново са навън. За дисциплина и спазване на мерки от страна на роми няма как да говорим, носят едни и същи мръсни скъсани еднократни маски всеки ден (нали имат значи са спазени мерките), личната им хигиена даже няма да коментирам.

Броя на заболелите в общината ще продължи да расте. Предполагам положението в село Певците, ромската махала на село Кърнаре и село Розино е същото.

Надявам се да пишете за случая, който ви споделям не за друго, а поне, за да знаят хората от общината и да се пазят една идея повече! Може би и управляващите ще вземат мерки! Бъдете здрави!

Пред БЛИЦ кметът на селото Севдалин Янков потвърди, че има проблеми с ромското население, а от полицията в Карлово казаха, че правят каквото е възможно да има патрули в селото, но не могат да сложат постоянно наблюдение за спазване на мерките там.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ