Местният парламент в София обмисля да въведе забрана за консумиране на спиртни напитки и бира, когато употребата им води до нарушение на обществения ред. Председателят на общинската комисия по обществен ред и сигурност Иван Илиев посочи, че глобите за неспазване на постановленията ще бъдат от 150 до 300 лева. От „Московска 33” планират да ограничат и митингите, когато провеждането им съвпада по място и време, информира "Дарик".
Без фойерверки след 22:00 ч. в София. Освен това, ако на домашен купон музиката е силна след 22:00 ч. вечерта, то можем да отнесем глоба до 500 лева. Това са само част от промените, които от Столична община искат да въведат в Наредбата за обществен ред.

 Друго удоволствие на софиянци, което попада под ударите на проектонаредбата, е консумацията на алкохол в парковете. Шефът на ресорната комисия Иван Илиев заяви, че в този случай няма да има ограничение във времето:
 
„Няма значение дали консумирате сутрин, обед или вечер, ако употребата му води до нарушаване на обществения ред, съответно то попада в рамките на наредбата и съответно в санкциите на наредбата“, каза Илиев.

 Протестите и митингите в София вече ще се провеждат, без да съвпадат. А този, който пръв е подал заявление, той ще печели позволение.
 
„Ние, като община, би трябвало да се опитаме да постигнем съгласие между заинтересованите организатори, така че да няма конфликт. Тоест така да бъдат планирани проявите, че да бъдат разсредоточени по време или по място. Има един срок, който е 24 часа. Ако след изтичането на този срок постъпят уведомления за други прояви по едно и също време, осигуряваме предимство на първия поред“, допълни шефът на ресорната комисия Иван Илиев.
 
С новата наредба вече ще се регламентира и ползването на общински имоти за изява на уличните музиканти.