Елитната МБАЛ "Токуда Болница София" се похвали с два нови високотехнологични апарата за анестезия, донесени лично от германската благородничка с български корен Теофана фон Саксен. С това дарение за 360 хил. се слага начало на взаимопомощ и съвместна работа с Националния кардиологичен център в Германия.

„Токуда” има договор за лечение по над 230 клинични пътеки с НЗОК. Лечебната дейност е на най-високо равнище не само в България, но и в региона. Болницата разполага с 3 модерни операционни блока, организация за еднодневна хирургия, пълен обем на хирургичните специалности, в т.ч. кардиохирургия и неврохирургия.
В същото време друга голяма столична болница в центъра на столицата е пред затваряне. Първа градска болница е в изключително тежко финансово състояние, съобщиха от столичната община, където шефовете на лечебното заведение са се обърнали за помощ. Въпреки окаяното им състояние, отделенията засега осигуряват 250 стационарни места. Лекари и медицински сестри не знаят обаче всеки месец дали ще получат заплати, защото заради дългове болницата е клиент на съдебната система и сметките й са пред запориране. /БЛИЦ