От общопрактикуващите лекари до момента са ваксинирани около 45 хил. български граждани. Както знаете, ние ваксинираме отскоро, но за съжаление тази бройка е абсолютно недостатъчна по простата причина, че се оказа, че в една практика горе-долу е поставен по един флакон с по 10-11 дози.

Това заяви по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

,,Желанието ни е този процес да бъде ускорен, тъй като ваксината на "АстраЗенека" е най-удобна като логистика за нашите практики и да бъдат насочени по-големи количества, за да бъдат обхванати рисковите групи от населението, които ние ги знаем.

Тези хора чакат от много време за ваксина, имаме техните имена и телефони в списъците ни. Една голяма част от тях почти от една година не са излизали навън – не са виждали внуците и децата си'', допълни д-р Брънзалов.

Говоря за тези, които стриктно спазват мерките и затова нашето желание е този процес за бъде ускорен и да се сложи акцент точно на тях през следващите седмици, защото те са най-уязвими и при една коронавирусна инфекция нещата могат да придобият много неприятно развитие, предупреди в заключение той.