Със сезонното понижение на температурите случаите с COVID-19 в страната ни нараснаха. Експерти предвидиха това още преди месеци, но повечето хора силно се надяваха това да не се случи. Сериозният ръст на заразени доведе до претоварване на здравната система, до тревожност у хората и до лутане с какво да се лекуват, как да разпознаят настинка, грип или коронавирус, както и кога е необходимо да бъде направен PCR тест.

Едно от най-използваните лекарства при температура и болка, включително и за вирусни заболявания, е ибупрофенът, познат на пациентите от 50 години. В началото на пандемията се появиха митове, свързани с COVID-19 и употребата на ибупрофен, които бързо бяха опровергани от световни медицински организации. Нещо повече - наскоро се появиха съвсем нови изследвания, които доказват, че хроничната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства може да има предпазващ ефект за появата и тежестта на протичане на COVID-19, както  и че показват положителен ефект при такива пациенти. Ще разгледаме фактите и митовете по въпроса от гледната точка на здравните специалисти.
 
Какво е влиянието на ибупрофен и другите нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) при лечение на коронавирус?


У нас темата бе коментирана от редица здравни експерти, а един от тях в България е доц. Рада Маркова - управител и основател на МЦ “Първа детска консултативна клиника” в София: “Официалните органи като СЗО, FDA, ЕМА обявиха, че групата на нестероидните противовъзпалителни средства и лекарствените молекули, които съдържат ибупрофен, не са противопоказани.”

Становищата на Световната здравна организация и институциите, отговорни за безопасността на лекарствата в САЩ, Великобритания, Европейския съюз, Австралия и Канада, са категорични, че няма научно обосновани доказателства за вредата от приложението на ибупрофен. Нещо повече, вече има публикации, че приложението на ибупрофен може да намали тежестта при пациенти с коронавирусна инфекция.
 
Ще се превърне ли COVID-19 в сезонно заболяване като грипа? 

Учените обсъждат възможността COVID-19 да не бъде напълно елиминиран и да се завръща всяка зима, подобно на обикновения грип. Някои нови респираторни заболявания, причинени от вируси като SARS през 2002 г. и MERS
през 2012 г., бяха овладени, преди да се превърнат в сезонни.  Проблемът при COVID-19 е, че много хора, заразени с вируса, имат леки или по-малко симптоми, а без социална дистанция всеки заразен може да предаде вируса несъзнателно, на приблизително още трима души. Все още не знаем какво ще се случи по време на тази пандемия.

Мит: Вирусът, причиняващ COVID-19, е само мутация на обикновения грип 

Този мит се появява заради наличието на няколко разновидности на коронавируса и някои от тях причиняват симптоми на настинка и грип. Въпреки това коронавирусът, който причинява COVID-19, е нов и неговият източник е различен от тези, които причиняват грипните състояния.

Коронавирусите са семейство от свързани помежду си вируси. Някои представители на семейството са заразни за хората, други са опасни само за животните.

Въпреки че някои симптоми на COVID-19 като кашлица и болки в гърлото са близки до тези на грипа, COVID-19 протича много по-тежко. Той е различно заболяване, причинено от различен коронавирус. 
 
По-заразни ли са хората с коронавирус, когато симптомите са по-слаби?


Учените са тествали и генетичния материал (стандартен тест), както и живия вирус. Тестът показва, че живият вирус се открива в устата, носа и гърлото на пациентите по време на първата седмица от появата на симптомите, след което изчезва. Това показва, че хората, които са заразени с коронавирус, са най-заразни през първата седмица, докато развиват симптомите си, отколкото по-късно.

Може ли заболяването да се предаде на плода при бременност?

Към момента в световен мащаб има няколко становища, които се отнасят към новородените на жени, заразени с COVID-19. По-голямата част от децата не са позитивни и не изпитват дихателни проблеми.
 
Все още не знаем какво ще се случи по време на тази пандемия, но най-важно е да се обединим и да бъдем отговорни, като спазваме всички противоепидемични мерки!