"Олигарсите завземат държавата" - така е озаглавен анализ за България в австрийския Ди Пресе, който цитира последния доклад на Центъра за развитие на демокрацията, посветен на мащабите на корупцията в страната.
Примерът на "симптоматичния" Доган с неговите "обръчи от фирми" е последван от мнозина "политически инвеститори", с други думи - олигарси.

Както отбелязва австрийският всекидневник - на българските олигарси им е по-трудно, отколкото на руските им колеги, тъй като България /и като член на Европейския съюз/ не би могла да изолира вътрешния си пазар от чуждестранната конкуренция, но все пак олигарсите разполагат със значително влияние на местно равнище, в области, които не изглеждат толкова интересни на международните фирми или пък им се налага да прибягват до съдействието на локални партньори.

Като азбучни случаи, в които избуява корупцията, са посочени заменките и раздаването на поръчки или концесии. Междувременно като източник на корупционни практики се е развил и неправителственият сектор - заради предназначените за него значителни суми по проекти. /Дойче веле