350 некадърници ни закопаха пред Европейската комисия. Не разбрахме езика на ЕК. Това заявява лидерът на ДПС Ахмед Доган в интервю за утрешния брой на в. “Труд”. Според него пословичното трудолюбие на българите се е оказало злокачествен мит. Членството в Европейския съюз означава “Слушкаш и изпълняваш!”, казва още лидерът на движението.
И шестият вот на недоверие към Кабинета не мина, но това не значи, че като управляващи трябва да се успокоим. Следващите 4-5 месеца ще бъдат особено тежки за правителството. И за първи път в рамките на този мандат аз не съм спокоен, на моменти изпитвам дори тревожност. И причините са дълбоки.
Първо, този вот е провокиран от евродоклада. За първи път ние имаме сканираща оценка от Еврокомисията. И тя е сурова. Независимо от различните интерпретации на евродоклада истината е една – той представя изключително критичната нагласа на ЕК към нашата действителност по отношение спазване на правила и процедури, на критерии и формати, които взимат решения. Аз очаквах дори още по-строги оценки, директиви и препоръки. Не само защото Европа се намира в етап на автокорекции, в търсене на ефективния модул, който да продуцира сигурност на управлението на финансовите средства и ефективност на инвестиционните потоци. А защото ние допуснахме достатъчно грешки, които се възприемат от ЕК като гафове и с които създадохме условия за резонанс на негативната енергия в ЕС по отношение на санкциониращи действия.
И второ – ние показахме пред чиновниците от ЕК отсъствие на такива санкциониращи действия, комбинирани с възможност за автокорекции и самоконтрол. Ние все още не разбираме, че на техния език изискването за “коригиращи действия” означава промяна на структурата, на кадровия състав, предефиниране на функциите на даден орган и нов режим на работа с оглед оптимизирането на целия процес при усвояване на дадени средства.
Това естествено включва и оставки и наказания. Те ни дадоха достатъчно ясни индикации в рамките на техните правомощия, заявява Доган.

Трябва да признаем – в комуникацията с Брюксел нашите чиновници са разбирали препоръката на ЕК като възможност за свобода, за вариации, за евентуални решения. Не са вникнали в европейската норма, че когато имаш наставление, нямаш право да мислиш, нямаш право да спориш. Ще изпълняваш конкретно и точно техните указания.


Изобщо не виждам Бойко Борисов като следващия премиер. За мен Борисов е типичният пример как един случаен човек, изградил се чрез пиар в медиите и чрез известни спонсорски действия от различни бизнесмени, стана едва ли не изразител на протеста, на надеждата. Борисов е съвсем случайна личност, която иска да гарантира собствената си сигурност и личното си битие чрез политиката, заявява лидерът на ДПС. На въпрос дали след тези му думи не се притеснява, че Борисов ще му бутне оградата с барбекюто, Доган отговаря: "Ако Борисов действително е политик, няма да държи такъв език. За него политиката е нещо много желано. И колкото повече се заблуждава, че е достигнал това желано нещо, толкова то се отдалечава от него - политиката за него става все по-виртуална в битови измерения. Борисов е родено командирче, той е другото "Аз" на Костов. Двамата са равностойни в егоизма, суетата и самовлюбеността си. Но най-впечатляващата е приликата в диктаторските им маниери". Очаквайте още подробности. /БЛИЦ