Плащанията по предприсъединителната програма ИСПА за България могат да бъдат възстановени през март, ако бъдат изпълнени някои условия по усвояването на програмата. Едно от тези условия е да се види как действа законът за конфликт на интереси, по силата на който Народното събрание неотдавна удължи с два месеца срока за подаване на декларации.
За да възстанови плащанията, ЕК иска гаранции, че при провеждането на търговете и сключването на договорите конфликт на интереси няма да бъде допуснат нито за служителите в съответните министерства и агенции, нито за екипите, които одобряват документите.

От правителството се очаква да разработи и ясни инструкции как се декларира конфликт на интереси, от кои групи служители и под каква форма, както и кои институции ще имат достъп до данните. Еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер изрази разочарование, че крайният срок за подаване на декларации по закона за конфликт на интереси беше отложен, но добави, че се надява текстовете му да бъдат прецизирани своевременно, да влезе в сила и да създаде очакваните от Брюксел гаранции срещу незаконно облагодетелстване с европейски средства, предаде БНР. Ако това не стане, под заплаха вече ще са парите по оперативните програми за периода до 2013 г.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева ще представи допълнителна информация в Европейската комисия по решаването на проблемите, свързани с програмата ИСПА до края на този месец. /БЛИЦ