На 27.08.2008 г. срещу основателно и мирно протестиращите пред сградата на Министерския съвет животновъди и млекопроизводители за пореден път беше упражнено полицейско насилие. Стигна се до арести, а Вие отказахте среща с представителите на протестиращите. Това поведение показва страх и неспособност да се справите с реалните проблеми. Това се заявява в писмо до премиера Сергей Станишев от оперативен екип на партиите, членове на Европейската народна партия – ГЕРБ, ДСБ, СДС по повод поредния произвол на правителството срещу мирния протест на млекопроизводителите на 27.08.2008 г.
Този случай отново показа и Вашата незаинтересованост и пренебрежение към тези, които понасят тежестите от управлението на ръководеното от Вас правителство. Фактът, че още през декември миналата година поехте ангажимента да решите проблемите на българските млекопроизводители, а днес отказвате дори да ги изслушате, доказва непоследователността на Вашето поведение и управление.
След като бяха подведени от Вас и, на практика, излъгани, млекопроизводителите предприеха отчаяни мерки на протести, които започнаха в цялата страна. Всяко уважаващо гражданите си управление би се опитало да намери начин да реагира на техните протести и основателни искания. Вие мълчите и се криете от тях, се заявява в писмото.
От трите партии заявяват, че Станишев дължи отговори на въпросите, които хората, които ни хранят с труда си, му задават:
През какви препятствия, унижения и произвол от страна на българската държава трябва да преминат отрудените млекопроизводители, за да се изпълнят техните искания?
Докога ще се криете от протестиращите и ще заблуждавате нашите европейски партньори, че сме добър член на Европейския съюз?
До каква агония трябва да бъде доведено българското общество, за да може настоящото правителство да поеме отговорност за всичко, което се случва в държавата?
Какво трябва да се случи в държавата, че министър-председателят Сергей Станишев да прояви държавническа отговорност и характер и да подаде оставка, поради невъзможност да реши дори един конкретен проблем?
Когато говорите за липсата на алтернатива на Вашето управление, е редно да си спомните, че още на 12 август българската опозиция призова за прекратяването на парламентарната ваканция и свикване на извънредно парламентарно заседание, на което да започне спешно приемането на поправки в следните закони: Закон за ползване на земеделските земи; Закон за подпомагане на земеделските производители; Закон за животновъдството; Закон за ДДС, заявяват в писмото.
Приемането на промените в тези закони е единственият начин за удовлетворение на исканията на земеделските производители. Това е разликата между нас и такива са параметрите на алтернативата. Вашето хаотично управление борави с лъжи и насилие, а ние, партиите от Европейската народна партия предлагаме ясна, честна и работеща алтернатива.
Нашият опит показва, че не можем да очакваме от Вас ясни отговори. Поради това, категорично настояваме да проявите достойнство и мъжество и да подадете оставката на ръководеното от Вас правителство. То дойде в името на европейското членство на страната, но всеки ден от управлението си доказва, че може единствено да го компрометира, се заявява още в писмото. /БЛИЦ