Вътрешният министър Михаил Миков заяви, че не запознат, че ще бъде повдигнато обвинение за убийството на сестрите Белнейски. Той допълни, че е разбрал от медиите и че се надява по случая да има развръзка. Миков не уточни и дали има връзка между взрива в бар „Неро” преди седмица и поставената на 24 февруари пред „Планет клуб” бомба, която не избухна.
Михаил Миков изнесе лекция пред студенти от УНСС по теми, свързани със сигурността.
Ръководството на МВР има пълна подкрепа от парламентарната група на Коалиция за България за промяна в Закона за електронните съобщения, с която трафикът в интернет да може да се следи по усмотрение на МВР за разкриване на престъпления, съобщи вътрешният министър. Той допълни, че ще потърси подкрепа на идеята си и в останалите парламентарни групи.Михаил Миков обясни още, че всеки оператор на лични данни в България трябва да отговаря пред закона като уточни, че не става въпрос само за доставчиците на интернет, а и за НЗОК, и за НОИ.
Предизвикателствата пред България след членството в ЕС в сектора на правосъдието и вътрешните работи – беше голямата тема за лекцията на министър Михаил Миков пред студентите от УНСС. Възникналият като преди всичко икономически проект на обединена Европа днес означава не просто свободно движение на хора и капитали, но също и на престъпни организирани мрежи, на модерни престъпни схеми, които изискват единство и в противодействието – обясни министър Миков. Той даде пример с дискусиите в Съвета по правосъдие и вътрешни работи, където се обсъжда нуждата от следене на интернет-комуникациите и въпреки разбирането, че то дава много по-големи шансове за разкриването на престъпления като детска порнография, сводничество, пране на пари и финансови измами, още няма единно мнение сред страните-членки на ЕС за въвеждането на нови регулации. Голяма част от въпросите на студентите бяха свързани с промените в Закона за електронните съобщения и възраженията на МВР за ограниченията за достъп до разпечатките на мобилната телефония като способ за работа по горещи следи.
Какво трябва да направи България, за да постигне целта си – влизане в Шенген през 2011 година? Какви биха били ефектите от това членство? – бяха другата голяма група въпроси, които задаваха студентите към вътрешния министър. Шенген е единна зона на свобода, сигурност и правосъдие, но за България това означава отговорност за 1300 километра външна граница за ЕС – посочи Михаил Миков. От една страна, ние трябва да удържим външния миграционен натиск от югоизток, да пресечем каналите за наркотрафик, трафик на хора, контрабандата. От друга – трябва да осигурим свобода на движението и бизнеса, но надеждно защитени за гражданите на страните от общността. Това е част от големия разговор за свободата и сигурността, които са в пряка зависимост и не могат да бъдат постигнати без известни ограничения на националното за сметка на общностното право – бяха думите на министър Миков, който сподели, че тази дискусия се води не само в България.
Младите хора се интересуваха и от това докъде са стигнали процедурите за въвеждането на биометричните данни в документите за самоличност и има ли шансове да отпаднат американските визи за българските граждани.
По време на разговорите стана ясно, че много студенти от специалностите в УНСС, които имат връзка с управлението на сектора за национална сигурност, проявяват интерес към стажове в МВР и условията за работа в системата. Ректорът на висшето училище проф. Борислав Борисов и министър Михаил Миков изразиха готовност да подпишат договор за такова сътрудничество, което ще помогне за отварянето на вътрешното ведомство към обществото и ще създаде конкуренция за кадрите в системата.
Друга важна тема, по която студентите проявиха траен интерес, беше сигурността в Студентски град. Миков заяви, че с въвеждането на засилено полицейско присъствие от началото на годината в района рязко е спаднал броят на конвенционалните престъпления. Търсят се решения за изграждането на нова сграда на районното полицейско управление и участък в Студентски град, но трябва да е ясно, че до всеки студент не може да сложим полицейски служител, за да гарантираме сигурността ви. Това би означавало повече ресурси и данъци за гражданите – каза министърът. /БЛИЦ