Финансовият министър Пламен Орешарски се очаква да реши до днес следобед дали да приеме оставката на шефката на НАП Мария Мургина, научи БЛИЦ. Мургина е официално в отпуск, но според информирани източници от Министерство на финансите тя е подала и оставка.
БЛИЦ припомня, че по-рано днес депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев поискаха финансовият министър Пламен Орешарски да обясни пред парламента всички случаи на източване на ДДС. Причината за това е информация, с която те разполагат, че от години в Националната агенция по приходите действат престъпни групи, които със съдействието на фирми и под протекцията на политици, източват ДДС. Щетите от това на година са около един милиард лева, което е повече от вноската на България за Европейския съюз и в условията на финансова криза е недопустимо, заяви Абаджиев.
Според Янев подобно престъпление ще се отрази лошо и на без това недобрия имидж на страната ни пред Брюксел. По думите му най-често срещаната схема за източване на ДДС е чрез фиктивен износ за страните от ОНД и Румъния, основно на алкохол.
Депутатите настояха още Пламен Орешарски да отстрани от поста директор на НАП Мария Мургина. Според Янев вероятно тя е давала методически указания в посока на това да се рекетират фирми от данъчните, за да може определени групировки да точат ДДС.
От ДАНС не пожелаха да коментират дали на Мургина е отнет достъпа до секретна информация и дали по тази причина тя вече е отстранена от заеманата длъжност. Според в. "Сега" формалният повод за отнемането на достъпа й до класифицирана информация бил образуваното в началото на февруари досъдебно производство, което трябва да установи дали висши чиновници от НАП са извършили данъчно престъпление. 

На 7 февруари лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев съобщи, че висши служители на НАП и чиновници от регионални поделения са замесени в престъпна схема за източване на ДДС в особено големи размери. В схемата имало търговия с влияние, фалшифициране на документи, използване на фирми фантоми.
Янев поиска министър Орешарски да отстрани Мария Мургина, защото тя е пряко отговорна за действията на подчинените си.
Същия ден замeстник-градският прокурор Роман Василев потвърди, че се води разследване срещу длъжностни лица от НАП по чл. 282 от Наказателния кодекс, който визира нарушаване или неизпълнение на служебни задължения или превишаване на власт с цел облага или причиняване на вреди. Софийската градска прокуратура си даде 2-месечен срок за проверката.
Прокуратурата не е искала временното отстраняване на Мургина, защото все още няма повдигнати обвинения.
Иначе предположенията за източване на ДДС били за представяне на фалшиви фактури за стока, която не е закупувана и които са били осребрявани, за което били необходими здрави връзки в НАП. Това била и тривиалната схема, по която действали олигарсите, твърдят запознати. /БЛИЦ