Бившият вътрешен министър Румен Петков, експертът по тероризъм и вътрешна сигурност Брайън Дженкинс и Робърт Гелбард, бивш помощник-държавен секретар на САЩ по международния наркотрафик, представиха пред президента Георги Първанов идеите си за създаване на Международен институт за сигурност.
Докато ръководството на БСП обсъждаше скандалите в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Петков запознаваше Първанов с инициативата си - фондация да прави анализи и прогнози в борбата срещу тероризма и трафика на хора, наркотици и оръжие, а систематизираната информация да се се предоставя на компетентните органи, съобщава "Дневник". Неправителствената организация беше лансирана от Петков няколко месеца, след като той напусна поста си в правителството заради нерегламентирани срещи със съмнителни лица. Още тогава политици коментираха инициативата като опит за създаване на нов властови център.

Дженкинс и Гелбард са в България по повод предстоящото учредяване на международния институт, съобщиха вчера от прессекретариата на държавния глава. Гостите запознали президента с вижданията си за дейността на организацията, който трябва да работи за укрепване на международната сигурност, да противодейства на трансграничната престъпност и тероризма. Били обменени мнения и по обстановката в Ирак, Афганистан и Черноморско-Каспийския регион в навечерието на президентските избори в САЩ.

Брайън Дженкинс е старши съветник в "Ранд корпорейшън" - едно от водещите в света ведомства, занимаващи се с проучвания върху политическото насилие и тероризма. Той е специален съветник на Международната търговска камара и съветник в няколко мултинационални корпорации. Бил е член на борда на "Ем Джи асет мениджмънт", създадена през 2002 г. с цел да управлява активите на "MG корпорация". Според електронния регистър ДАКСИ в момента Дженкинс е в борда на "Би Ти дивелопмънт сървисиз" ЕАД - София, в чието ръководство влизат хората, наследили бизнеса на покойния Илия Павлов.
Пред "Дневник" Петков обясни, че се познава с Дженкинс от свои работни посещения в САЩ като министър на вътрешните работи. Тогава имал срещи не само с представители на ФБР, но и на "Ранд корпорейшън".
Докато Дженкинс, Румен Петков и Гелбард разговаряха с държавния глава, на "Позитано" 20 ръководството на БСП обсъждаше скандала около ДАНС и уволнението на зам.-шефа й Иван Драшков. В петък бившият вътрешен министър се закани да иска обяснение от премиера Сергей Станишев за освобождаването на Драшков и намекна, че търпението му има граници и не е изключено да стигне до искане за оставка на лидера на БСП. Петков определи уволнението като груба грешка, а лидерът на ДПС Ахмед Доган го нарече гаф.
Въпреки анонсите вчера Петков пропусна партийната дискусия по темата. Дава сигнал, че засега словесната престрелка между него и Станишев е прекратена, коментираха негови съпартийци. Станишев пък каза, че не e чул Петков да говори за оставката му и посъветва журналистите да не се доверяват на "непроверени източници". Потърсен за коментар, Петков каза само, че няма навика да говори, след като се е изказал председателят на партията му. /БЛИЦ