"Атанасов е лъжец. Но сигурно има някои елементи на истинност в това, което казва и те трябва да бъдат погледнати през призмата на: представляват ли класифицирана информация или не. Но за мене той е лъжец. Няма премествана разработка от служба в служба както той твърди”, така бившият вътрешен министър коментира при посещението си в Плевен казуса с разработката “Лиани”, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Плевен.
"Може да е изготвена информация, във всички случаи съм разпореждал по такива разработки да се концентрират усилията на Министерство като цяло, но е груба лъжа да се твърди, че е премествана или е спирана разработка.
По част от разработката по преценка на компетентните органи нещата стигнаха до съд и има произнесена присъда, заяви още Румен Петков. Той допълни, че това е една от успешните реализации, по които е работено през този период от време. “Да се лъже и грубо спекулира по този циничен начин води до увреждане на авторитета на отделни ръководители на Министерството на вътрешните работи в различини периоди, в това число и моя авторитет и демотивира служителите, които са постигнали успехи по тази разработка”, каза Петков.
Разработката "Лиани" е водена от ГДБОП и е насочена срещу "черни каси" на ДПС, които са се пълнели от така наречената дървена мафия.
"Лиани" е тръгнала от делото "Сови", в което са били установени редица митнически далавери. / Георги Стоянов, БЛИЦ