Русия постави условие да започне международно обсъждане на бъдещия статут на Южна Осетия и Абхазия, заяви на пресконференция Иван Хотулев - пълномощен министър в посолството на Русия в София, предаде репортер на БЛИЦ. Дипломатът припомни вчерашната среща между Дмитрий Медведев и Никола Саркози, на която са били съгласувани принципите за разрешаване на кризата: да не се прибягва към употреба на сила, окончателно да бъдат прекратени всички военни действия, свободен достъп до хуманитарна помощ, въоръжените сили на Грузия се връщат на местата на постоянното им дислоциране, армията на Русия се извежда на линията отпреди началото на военните действия, до създаването на международни механизми руските миротворчески сили предприемат действия за обезпечаване на сигурността, начало на международно обсъждане на въпроса за бъдещия статут на Южна Осетия и Абхазия и пътищата за постигане на трайната им сигурност.
Засега няма официална информация за реакцията на президента на Грузия Михаил Саакашвили на тези предложения, посочи руският дипломат . По някои данни той е приел. Ако грузинската страна изпълни тези условия, посочени в документа, пътят за постепенна нормализация ще бъде открит. Но това ще бъде сложен, не бърз и изискващ огромна отговорност от всички участници процес. Готови сме за такава работа, заяви дипломатът.
Запитан дали Южна Осетия и Абхазия ще се отцепят от Грузия подобно на Косово, Хотулев каза: Тук има два аспекта. Когато ставаха процесите в Косово, когато нашите западни партньори решиха да признаят едностранно обявената независимост на Косово, ние ги предупреждавахме, че това ще стане неизбежно прецедент. На какво основание ще можете да признавате правото на един народ да създаде своя държава да откажете на друг. Казваха ни, че Косово е уникален случай. Всеки конфликт е уникален. Но в основата винаги е нежеланието на една нация да живее с друга.
Що се отнася до териториалната цялост на Грузия, нас ни упрекват, че тук проявяваме двойни стандарти и подкрепяме сепаратистите в Южна Осетия и Абхазия. Оказвали сме подкрепа на населението на Южна Осети и Абхазия само по хуманитарни съображения. Никога не сме ги подбуждали към отцепване. От самото начало на нашите контакти със Саакашвили ние му казвахме, че въпросът за териториалната цялост е изцяло в неговите ръце. Това предполагаше тежка работа за възстановяване на доверието между страните на първия етап. Но президентът на Грузия избра най-негативния вариант – силовия. Така разруши тази крехка основа, създадена през тези дълги години. Той нанесе с безотговорното си решение колосални щети на териториалната цялост на Грузия и дори може би невъзвратими щети. Въпросът за статута на Южна Осетия и Абхазия сега не може да се решава, без да се вземат предвид случилите се събития. Но той ще се решава не в Москва, не в Тбилиси, а от южноосетинския и абхазкия народ, заяви Хотулев
Съвсем не бих искал да бъда в момента на мястото на нашите грузински колеги дипломати,  допълни той. Те сега са принудени да търсят оправдания за престъпните действия на своето ръководство, които нямат оправдание. Затова в ход се пускат измислици и откровени лъжи. Започна по същество информационна война. И в тази война, съдейки по всичко, за нашите колеги всички средства са добри - бялото става черно, агресорът става жертва, каза руският дипломат. Части на руската армия бяха въведени в Южна Осетия изключително с цел нормализиране на ситуация в региона и недопускане повторение на агресията, каза дипломатът. В това и в само това беше смисълът на нашите действия. Каквото и да казват нашите опоненти. Били сме искали да свалим режима на Саакашвили, да окупираме Грузия, да унищожим тръбопроводите и прочее глупости. В момента целта на операцията по принуждаване на Грузия към мир е постигната. Безопасността на нашите миротворци и мирното население е възстановена. Нанесени са поражения на органите за управление войските и военната инфраструктура на Грузия. С една дума агресорът е наказан. Днес е ясно, че всичко станало тези дни в Южна Осетия не е нищо друго, освен щателно планирана военна акция на Тбилиси срещу осетинския народ. През тези трагични събития са загинали по предварителни данни над 1 600 души. Жертвите предстои да бъдат уточнени. В момента дори няма къде да се погребва, защото всички гробища са унищожени. Ранени са няколко хиляди души, сред които над 100 руски военни от съвместните сили за поддържане на мира. Над 32 000 жители на Южна Осетия са напуснали домовете си и са избягали. Станалото има открити черти на геноцид срещу осетински народ. Очевидци разказват, че са били извършени най-тежки престъпления. Хора са били убивани, изгаряни, газени с танкове, прерязвани са им гърлата. Ранени са били доубивани. Имаме право да правим такива квалификации като геноцид, етническо прочистване, военни престъпления, въпреки че някои искат да ни лишат от това право. Президентът на Русия възложи на следствения комитет към прокуратурата да бъдат документирани всички престъпления в Южна Осетия. За региона вече са заминали 150 служители на правоохранителните органи. Събраните от тях материали ще бъдат база за наказателно преследване на извършителите на престъпления, посочи дипломатът.
Агресията предизвика хуманитарна катастрофа в региона. В Цхинвали практически не е останала нито една цяла сграда. Много селища в Южна Осетия са напълно заличени от лицето на земята. Естествено ние няма да оставим в беда тези хора. Разработва се правителствена програма за възстановяване на жилищата им и за оказване на друга помощ. Първоначално за тези цели са предвидени около б10 млрд рубли /половин млрд долара/. Още 500 млн рубли ще бъдат предоставени за Северна Осетия, където има бежанциу каза руският представител. /БЛИЦ