Централната избирателна комисия отказа да регистрира коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало" за участие в предсрочните избори на 27 октомври.

Избирателната комисия гласува два отделни доклада, като и двата бяха подкрепени с 15 гласа "за".

Причината за отказа на регистрация и на двете коалиции е, че според Изборния кодекс не може да има една и съща партия в повече от една коалиция.

Къртица в ЦИК

Припомняме, че както БЛИЦ писа дотук се стигна, след като дерибеите на Ахмед Доган се опитаха да направят най-голямата фалшификация за изборите. В нарушение на законите в страната, къртицата на Сокола в ЦИК Савинч Солакова, секретар на Комисията, пусна през задния вход доганистите, които в желанието си да прередят ДПС-Ново начало окупираха масата за регистрация на документи.

Припомняме, че още от пресцентъра на ДПС с председател Пеевски съобщиха, че са подали електронно заявление минути след полунощ в първия ден за регистрация.

Освен това се появи скандална снимка, която разкри тайна среща между секретаря на ЦИК Севинч Солакова (която е и член и на ЦОБ на ДПС) и двама от видните представители на дерибеите – Джейхан Ибрямов и Валентин Тончев.

Конфликт на интереси

Трима от членовете на Централната избирателна комисия, в това число и председателят ѝ Камелия Нейкова, са в отявлен конфликт на интереси по казуса с регистрацията на двете крила в ДПС за участие в предстоящия предсрочен парламентарен вот на 27 октомври.

Това става ясно от документи във фирмените регистри на страната, както и от страницата на Софийския градски съд, където се съхраняват регистрациите на партиите в България.  

Нарушение на закона

Освен това в абсолютно нарушение на Закона за противодействие на корупцията е секретарят на Централната избирателна комисия Севинч Солакова.

Според поне две от разпоредбите на нормативния акт, Солакова, която освен в ЦИК е и член на ЦОБ на ДПС, трябваше да си подаде отвод от всички заседания на комисията, засягащи спора около регистрацията на Движението за права и свобода между председателя на формацията Делян Пеевски и обявеното от него „ново начало“ и лагера на „дерибеите“.

Миналата седмица ЦИК взе решение да регистрира паралелно, без входящ номер коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало".

От изборната комисия приеха и указания, с които коалициите "ДПС - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" трябваше да предоставят до 17.00 часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав.