Русия е готова да започне диалог със САЩ относно разоръжаването и стратегическата стабилност. Това заяви руският президент Владимир Путин в четвъртък, като добави, че вече е обсъдил идеята си с неговия американски колега Доналд Тръмп в Япония, предава Reuters, цитирана от Фокус.

„Смятам, че да се предприемат конкретни мерки в областта на разоръжаването би спомогнало да се подсили международната стабилност“, подчерта Путин, като добави, че „Русия има политическото желание да стори това“. Според руския държавен глава „сега е време САЩ да решат“.

Изказването си Путин е направил по време на интервю за италианския вестник „Кориере дала Сера“. Руският президент, който ще се срещне в четвъртък с папа Франциск и италианския премиер Джузепе Конте, заяви още, че е обсъдил този проблем с американския държавен глава Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на Г20 в Япония миналия месец. 

В същото интервю Путин посочи главното условие, което е необходимо за да се възстанови диалогът между Москва и Киев, предава ТАСС. Според държавния глава, добрите отношения между Русия и Украйна ще станат възможни само ако неговият украински колега Владимир Зеленски изпълни предизборното си обещание и започне преговори със своите съотечественици в Донбас.

„Конструктивният диалог с Киев е възможен само ако Зеленски започне да изпълнява своите предизборни обещания, в това число да започне преки контакти със своите съотечественици в Донбас и престане да ги нарича „сепаратисти“, подчерта Путин по време на интервюто, като добави, че украинският парламент „трябва да започне да спазва минските споразумения, а не да ги игнорира“.