Голямата битка наближава. Кубрат Пулев се изправя срещу Владимир Кличко на 15 ноември в Хамбург. След едно отлагане на мача този път украинецът ще се качи на ринга. Кой, ако не дългогодишният личен треньор на Кубрат Пулев, може да даде най-точна прогноза и да разкрие всичко около сблъсъка? Разговаряхме с Михаил Таков два дни преди срещата:
 
- Г-н Таков, има ли шанс Кубрат Пулев срещу Владимир Кличко?
- Като говорим за шанс, първо трябва да започнем малко по-отдалеч. Всичко, което направи до момента Кубрат Пулев, е невероятен успех. За първи път български боксьор в тежка категория излиза да спори като претендент срещу шампиона. Това е сериозен успех, който трябва да се признае. За шанса - и двамата имат шанс. Това е бокс и един удар може да реши абсолютно всичко. За да има шанс, Кубрат трябва да внесе нещо ново, нещо изненадващо срещу Кличко.
K4_1.jpg

- Няма какво да се лъжем, Кубрат е аутсайдер в двубоя, поне като такъв го определят в боксовите среди...
- Нека го смятат за аутсайдер. Нека и  Кличко да го смята за такъв. Много е добре даже. Кличко е шампионът, но той има какво да загуби - поясите, които залага. Кубрат е претендентът - няма какво да губи. Той спори за титлите и парите от големия сблъсък. Всички големи шампиони  -  Джо Луис, Джордж Форман, Мохамед Али, Джо Фрейзър, Майк Тайсън, Ленъкс Люис - са имали проблеми в един или друг мач, и то след като са били считани за фаворити. Напрежението винаги е в този боксьор, който е смятан за фаворит.

- Защо беше това разиграване толкова дълго време? Предишния път мачът бе отложен няколко дни преди да се състои?
- В едни големи мачове го има това. Не е прецедент, въпреки че трябва да признаем, че този път около Кличко сагата продължи малко повече от нормалното. Единият път става въпрос за контузия, друг път за пари,
 
за несигурност,
щял да  се жени,
чакал дете
 
и още, и още  причини. Все неща, които може да се коментират, но няма как да знаем точната причина за отлагането на един мач. Това остава единствено в главата  на Кличко.

- Има ли го вариантът бягство от допинг контрол?
- Има го и това като възможност, но не можем да го коментираме, тъй като няма как да го докажем. Въпросът с допинга е много интересен в този случай. Правилата са ясни: идва супервайзерът след мач, взима допинг контрол и готово. Ще кажете, защо проверяват Кубрат Пулев постоянно? Компанията на Кобрата - "Зауерланд" -  е със седалище Берлин, но се води  към австрийската федерация по бокс. А там правилата са, че проверки за допинг може да се правят по всяко време - като олимпийците. Трябва във всеки един момент да заявиш къде тренираш, къде ще се подготвяш, за да може да бъдеш открит. При Кличко не е така и нищо не можем да му кажем в случая.

- Защо се стигна до последното отлагане на двубоя през  септември?
- Изтъкнатата причина е малко несериозна. Заболял го мускул на трицепса. За голям боксьор, в тежка категория, трудно се получават такива контузии. За щангист, борец, самбист или джудист - да, но точно за такъв тип боксьори е малко вероятно. Това поражда нови съмнения. Вижте, може в този момент да не е бил достатъчно сигурен, че ще успее да победи, може да не е бил добре, това също е възможно и да е пресметнал, че отлагане ще му свърши работа. Той е шампионът, той командва парада, а неговата промоутърска компания  К2  е империя.

- Точно за това да поговорим - за империята К2 и за нещата зад кулисите на боксовия ринг...
- Ето как стоят нещата с тези мачове и с определянето на претендентите за шампионските пояси в четирите версии. Даден боксьор, в случая Кличко, печели една титла. В следващата една година той има право да направи три защити с неофициални претенденти.
 
Той си ги
избира, той
определя
условията
 
и се договаря с  противниците. Той като организатор и шампион плаща пари на всяка една от четирите организации - WBO (Световна боксова организация), WBC (Световен боксов съвет), WBA (Световна боксова асоциация) и IBF (Международна боксова федерация). Самите федерации печелят от протакането на мачовете и от назначаването на колкото се може повече мачове.

- Говори се, че през всичките години, през които Кличко е на върха, си подбира удобни противници, срещу които да защитава поясите си?
- Това се казва добро менажиране. Около него има добри мениджъри, които изтласкват своя човек до претендентски мач и никой не се вглежда, че вероятно има друг по-заслужил боксьор. Затова и виждаме подобни циркове, които прави Шанън Бригс, който го преследва навсякъде, за да се добере отново до мач с него. Вероятно неговият мениджър, както и много други мениджъри, са в по-близки отношения с братята Кличко и така стигат по-лесно до организиране на един такъв мач.
K2_1.jpg
- Последната загуба на Владимир Кличко е отпреди десет години, през 2004-та. Не е възможно да няма кой да го победи вече десет години...
- ...(прекъсва ме). Няма ги американците! Колкото и странно да звучи, но световната криза удари и бокса им. Те не могат да изкарат тежък боксьор вече няколко поколения, в който да инвестират. Погледнете само: от Олимпийските игри в Атланта 1996  до момента,  нито веднъж американец не взе златния олимпийски медал в най-тежката категория!

- Защо компанията зад Кубрат Пулев - "Зауерланд", не предлага и не печели големите мачове? Сега пак  даде по-ниска оферта от тази на К2.
- Въпросът е не "Зауерланд" да пребори К2 или друга промоутърска компания, а дали въобще иска. В случая наградният фонд за двубоя е малко над 7,2 милиона долара. Двете страни се договориха бонусът да бъде разделен
 
80% в полза на
Кличко и 20% -
за българина
 
"Зауерланд" предложи оферта около 5,2 милиона долара, т.е. доста по-ниска от тази на украинците, които ще организират двубоя. Не си мислете, че победителят, т.е. този с по-добра оферта, печели много. Не е така. За един такъв двубой става въпрос за много изваждане и за по-малко прибиране. О`кей, приемаме, че телевизията дава някакви пари, и един милион да са, от реклами влизат други приходи, от билети - също, но трудно се изкарват 7 милиона. Имайте предвид, че част от приходите от билети остават за залата, част от парите от реклама остават в телевизиите и т.н., не всичко влиза в касата на К2. Така че евреинът (б.а. - има предвид шефа на "Зауерланд" Вилфрид Зауерланд) си е направил сметката.

- Въпросът, който вълнува много хора - ще си оправи ли животът Кубрат Пулев с този мач? Колко пари ще вземе - дори и да загуби?
- Знам, че този въпрос вълнува много хора, но това си го знае само той. Наградният фонд е 7,2 милиона долара и не си мислете, че ще делят наравно, вече стана въпрос, че за "Зауерланд", респективно за Пулев, се полагат едва 20 процента. Още преди години Кубрат е подписал договор колко пари ще вземе при титла. Само може да гадаем какви са цифрите, той си ги знае. Но при всички положения ще вземе сериозни пари, с които можем да кажем, че ще си оправи живота. Не се знае обаче колко от тези 20 процента остават в клуба му и колко се полагат на него.

- Щеше ли да е по-лесно, ако Кубрат  беше приел немско гражданство? Щеше ли по-лесно да се стигне до големия мач с Кличко?
- Бъдете сигурни, че щеше в пъти да е по-лесно, отколкото е сега. Първо - немските телевизии ще дадат много повече пари, ако Кубрат Пулев вместо
 
българското
знаме беше
сложил
немското
 
на гащетата си. Рекламодателите вероятно щяха да бъдат много повече, мощен немски концерн би застанал зад гърба му при слагане на офертите на масата за организирането на двубоя. Това обаче още веднъж доказва, че Кубрат е устоял на всички изкушения, които са му предлагани през годините. А те не са едно и две. Със сигурност са му били предлагани повече пари, ако подпише това или онова, казвано му е, че ще си уреди живота, ако еди какво си, че ще получава пенсия от Германия и още и още благини.

- (прекъсвам го). Но той винаги е твърдял, че никога няма да предаде България?
- Точно така. Той си е такъв, носи името Кубрат и си е родолюбец. Не си мислете, че е само поза, не е. Винаги е казвал, че ние, българите, с нищо не отстъпваме на чужденците, на западноевропейците, но само трябва да си повярваме, че можем. Той си повярва и от години катери върха нагоре.

- През всичките тези години, докато сте работили с него, казвал ли е, че един ден иска да се бие за шампионските пояси, които са били притежание на велики боксьори?
- Единственото, което мога да кажа за Кубрат, е, че през годините той нито веднъж не се отказа, не се поколеба, а работеше и работеше и искаше да стане голям боксьор. Той нито веднъж не се задоволи с постигнатото - да речем с един медал, или с изкарана една премия. За него това не бе достатъчно и това е нещото, на което съм му се възхищавал. Има много други боксьори или спортисти, които се задоволяват само с  една премия и с един медал. И спират дотам.
K3_1.jpg
- Как успяхте да го спасите за големия бокс през годините, когато имаше доста трудности и лишения?
- Да, Кобрата имаше лишения, имаше трудни години, но никога не се предаде. Няма какво да крием, по едно време Гриша Ганчев много му помагаше. Ако не беше той, не знам къде щеше да е сега Кубрат  и дали въобще щеше да е боксьор. По това време Гришата издържаше отбора по борба "Славия-Литекс" и ни канеше на много награждавания. Винаги съм взимал Кубрат  и още момчета с мен, да гледат как се награждават големите шампиони, да се учат, да попиват. И това изигра голяма роля в израстването му.

- На кого ще посвети победата, ако я постигне?
- Не ми е казвал, но на кого да я посвети?! Това ще бъде огромен бум за цяла България. Представяте ли си да бие Кличко, това ще бъде удар в цял свят! Пожелавам му го от все сърце!
СТЕФАН РАЛЧЕВ