Защитникът на немския Фрайбург Стефан Митрович с едно действие стана герой за цяла Сърбия. Той бе човекът, който свали албанското знаме от безпилотното самолетче, появило се по време на евроквалификацията Сърбия - Албания във вторник. Впоследствие Митрович бе нападнат от албанските национали, на терена се заформи меле, както и по трибуните, което наложи двубоят да бъде прекратен в 41-ата минута. Ето какво каза Митрович пред сръбските "Курир" и "Новости".

-Какво е чувството да бъдеш национален герой?
-Видях в различни сайтове и форуми в социалните мрежи да ме наричат герой, което ме изненада. Моят акт беше продиктуван от чисто спортна гледна точка. Мисля, че направих това, което би направил всеки професионален футболист. Реферът спря мача заради хеликоптера, аз исках да го достигна, за да го дам на четвъртия съдия и да се продължи да се играе футбол.

-Съгласен ли си с мнението, че албанците излязоха на терена с ясната цел да бъде прекъсната срещата?
-Въобще не трябва да излизаме с такава мисъл и не ме интересува противникът какво е мислил. Ние доказахме на терена, че сме добър отбор, който иска да играе. Убеден съм, че щяхме да спечелим, ако двубоят се бе доиграл. За съжаление мачът бе прекъснат.

-След избухване на инцидента играчи на Сърбия пазеха с телата си албанските футболисти. След мача някой благодари ли ви?
-Не успяхме да ги видим, тъй като те бяха заключени в тяхната съблекалня. Само капитанът им Лорик Цана говореше с нашия капитан Иванович. Мога да кажа това, което каза и нашият капитан - на албанците им бяха предложени три варианта, но те не приеха нито един, не пожелаха да излязах на терена.

-Какво ви казваха албанските футболисти, докато взимаха знамето от ръцете ви?
-Не знам и не чух какво се говореше, защото бях с гръб. Няколко албанци се приближиха към мен и отвлякоха знамето, докато аз все още опитвах да го задържа. В крайна сметка то попадна в правилните ръце (б.а. - има предвид делегата и четвъртия съдия).

-Дали срещу Албания се показа, че между сръбския национален отбор и феновете най-накрая бе създадено единство?
-Всички ние, които играем за националния отбор, сме длъжни да го правим от сърце. Ще оставим сърцата си на терена за Сърбия, така че нека феновете продължат да ни подкрепят. Те са ни по-нужни от всякога. Необходимо е да бъдем единни и заедно да се отправим към нови успехи.

-Как смятате, мачът с Албания в Тирана догодина възможна или невъзможна мисия е?
-Според мен е невъзможна, но съм уверен, че ще бъдем максимално защитени, както ние, така и нашата страна.

-Съществува теоретична възможност двубоят да бъде преместен извън Албания?
-Това е решение, което със сигурност не зависи от нас, играчите. Ако е в Албания, отиваме и се борим на терена за победата.

-Страх ли ви е от този мач?
-Ни най-малко. Ние не се страхуваме от гостуването в Албания. Мога да се подпиша под името на всеки от моите съотборници.

-Страхуваш ли се от реакцията на албанските емигранти в Германия? (б.р. - Митрович играе във Фрайбург)
-Аз не познавам думата страх!