Пореден скандал на Олимпиадата в Пекин предизвика руската фигуристка Камила Валиева. 15-годишната звезда помогна на родината си за завоюването на златните медали в отборната надпревара в първите дни на Игрите, но заради новината за положителната й допинг проба церемония по награждаване не беше проведена.

Това остави руснаците и останалите на второ и трето място САЩ и Япония без медали до изясняване на казуса.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Преди дни на Валиева беше позволено да се състезава на индивидуалните състезания при дамите, което накара американците да си поискат деветте сребърни медала на Евън Бейтс, Карен Чен, Натан Чен, Мадисън Чок, Закари Доною, Брендън Фрейзър, Мадисън Хъбел, Алекса Книерим и Винсънт Жу .

Шефът на Международния олимпийски комитет Томас Бах им предложи  олимпийски факли и сувенири, докато тече разискването на допинг случая, но те държаха да си вземат медалите до утре, когато приключват Игрите.

Арбитражният съд обаче обяви преди минути, че няма да уважи жалбата, без да посочи мотиви, което още повече разгневи американците.

Припомняме, че освен допинг случая с Валиева, руската фигуристка стана причина и за още един грандиозен скандал в Пекин.

Тя беше скастрена от треньорката си Етери Тутберидзе за неувереното си представяне във волната програма, след която от първа стана четвърта. Острите думи на Тутберидзе предизвикаха реакция на шефа на МОК Томас Бах, който я посъветва да не бъде "толкова студена" и предизвика допълнително напрежение по оста Русия - МОК.