Наскоро възстановен в името на конфронтация с Русия, Вторият флот на ВМС на САЩ достигна състояние на пълна бойна готовност, пише Defense News.


Според портала Атлантическият и Северният ледовит океан са в зоната на отговорност на съединението; Освен това флотът ще бъде ангажиран с обучение на военноморските сили на източното крайбрежие на САЩ.

Наскоро съживеният Втори флот на ВМС на САЩ с база в Норфолк е в състояние на пълна бойна готовност, пише Defense News с позоваване на изявление на американския флот, пише "Поглед инфо".

Зоната на отговорност на Втори флот включва Атлантическия и Северния ледовит океан. Освен това тя играе ограничена роля в обучението и сертифицирането на сили, разположени на Източното крайбрежие, които изпълняват различни задачи по целия свят. 

Съобщението за постигане на „ пълна оперативна готовност “ показва, че командната инфраструктура на Втори флот е в състояние да осигури изпълнението на операциите на асоциацията.

„ В контекста на все по-сложната глобална среда за сигурност, както нашите съюзници, така и нашите съперници са наясно, че най-натоварените морски пътища преминават през Северния Атлантически океан “, заяви вицеадмиралът на главния флот Андрю Люис.

Вторият флот ще бъде включен в последната интеграционна фаза на подготовката на корабите на Източното крайбрежие, която включва учения, необходими за успешната координация на ударните и оперативните групи.

Когато флотът беше възстановен миналата година, основната задача пред него беше да се противопостави на Русия, припомня Defense News. „Това е бърз отговор на променливата среда за сигурност “, отбеляза през май 2018 г. адмирал Джон Ричардсън.

След възстановяването си, Вторият флот провежда учения в Балтийските операции. В това си качество флотът организира експедиционен щаб в Исландия, където, тъй като Русия активизира своите регионални подводни операции, се наблюдава увеличение на присъствието в САЩ.