Скандалът в Китай със заразеното с вредни химикали мляко на прах все още не е утихнал. Сега властите се опитват преди всичко да успокоят населението.
Рафтовете в пекинските супермаркети отново са пълни. Но съвсем доскоро там не се виждаше никакъв млечен продукт.Доверието в млекопроизводителите все още не е възстановено.Кисело и прясно мляко или мляко на прах - всичко това бе иззето от магазините, след като в почти всички китайски млечни продукти бе установен вредният химикал меламин, причиняващ увреждания на бъбреците.
Заболяха хиляди деца, имаше и няколко смъртни случая. Китайските родители бяха обхванати от паника. Изпари се доверието в домашното млекопроизводство: “Купувам вносни продукти от една американска фирма, въпреки че са скъпи. Просто не смея да купувам нашите стоки. Нямам никаква вяра повече в сигурността на нашите хранителни продукти." А друга жена добавя: “Проблемът е, че ние, обикновените хора, просто няма как да разберем дали в млякото има или няма меламин. Не знаем доколко е чисто млякото, което се продава. Единственото, което можем да направим е да не пием мляко."
Китайското правителство се опитва да успокои гражданите. Бяха арестувани уж виновниците за натравянето на млякото, 5000 инспектори бяха назначени за контрол на хранителната индустрия. Правителството полага огромни усилия и за възстановяване на реномето си в чужбина, където в китайски хранителни продукти периодично се появяват следи от меламин. Известно е, че преди в Китай се полагаха усилия за потушаването на подобни скандали. Последните примери в това отношениe бяха птичият грип или някои инциденти в химическата промишленост. Имало е не един и два скандала и с хранителни продукти. Правителството винаги обещаваше подобрение, но на практика нещата не се подобряваха.
Хората не вярват на правителствените обещания. Затова нищо чудно, че младата купувачка, с която разговаряме в един магазин, ни казва, че не вярва нито дума на официалната пропаганда: "Доколкото разбрах, още по време на Олимпиадата е имало проблеми с млякото. Как така работата излезе на бял свят тъкмо след края на Игрите? Явно те са знаели какво става още от преди това, само че не искаха да се изложат заради Олимпиадата. Така че сега изобщо не купувам никакво мляко." /ДВ