Само три политически партии в Румъния имат шанс да преминат избирателния праг за парламента на следващите редовни избори през есента, сочи последното проучване на социологическата агенция “Инсомар”, цитирано днес от румънските медии.
Трите парламентарни сили, ако изборите в Румъния бяха идната неделя, са близката до президента Траян Бъсеску Демократично-Либералната партия /38%/, най-голямата опозиционна партия – Социалдемократическата /26%/ и на трето място – управляващата Националлиберална партия /НЛП/ с 16%. Всички останали партии /включително представената сега в парламента националистическа партия Велика Румъния и коалиционният партньор на НЛП – Демократичният съюз на унгарците в Румъния/ събират по-малко от 5%.
Според анкетата, сегашният кмет на Букурещ, избран на поста като независим кандидат - Сорин Опреску се очертава като единствен реален съперник на сегашния президент Траян Бъсеску за следващия мандат. Най-голяма подкрепа все пак получава сегашният президент Бъсеску – 58%. Макар и с голяма дистанция – от 12%, като негов най-сериозен опонент се очертава Сорин Опреску, а кандидатът на социалистите за президент – Адриан Нъстасе получава само 15 %.

Най-голяма подкерпа за премиерския пост събира евродепутатът от Демократично-либералната партия Теодор Столожан, следван от сегашния премиер Калин Попеску Търичану.
24% от румънците смятат, че заместник-председателят на Демократично-либералната партия Теодор Столожан би бил добър избор за премиерския пост, докато сегашният премиер Калин Попеску Търичану получава 19% подкрепа за евентуален втори мандат. Трети за премиерския пост, според проучването, се класира лидерът на Социалдемократическата партия Мирча Джеоана – със 17%.
Траян Бъсеску и Теодор Столожан – двамата лидери на алианса “Истина и справедливост”, са политиците, радващи се на най-високо доверие в Румъния. Бъсеску получава доверието на 49% от румънците, а Столожан – на 33% . Премиерът Калин Попеску се нарежда трети с 26%, следван от социалистическия лидер Мирча Джеоана с 24%, а председателят на Демократично-либералната партия Калин Бок идва пети с 23%.
За разлика от досегашната избирателна система по партийни листи, когато съответната партия се грижеше за всичко, според новата мажоритарна система, която ще бъде използвана в Румъния за първи път в изборите наесен, всеки кандидат ще трябва да “купува” гласовете със собствени пари, отбелязва в. “Зиуа” под заглавие “Депутатска рулетка”.. “Ако искате активна кампания и се борите за да спечелите, са ви нужни 100 000 евро”, оценява пред вестника един от заместник-председателите на Социалдемократическата партия Мариус Лазар.
“Румънците не знаят, че ще гласуват по мажоритарна система”, пише на свой ред в. “Евениментул зилей”, посочвайки данни от анкетата на “Инсомар”, според които 42,6% от избирателите казват, че не знаят нищо за избирателната система, 30,2% знаят само, че е по-различна от досегашната. Само 26,7% от запитаните знаят, че на предстоящите избори ще бъде използвана мажоритарна система, а също толкова румънци, са убедени, че изборите ще бъдат проведени по същата система както досега./БЛИЦ