Президентът на САЩ Барак Обама отложи приемането на решение за датата за изтегляне на американската армия от Ирак, като ще бъдат разработени различни варианти и оценки на евентуалните последици. Това съобщиха за телевизия CNN двама пожелали анонимност високопоставени представители на Пентагона.
По информация на източниците на телевизията в момента се разработват планове за изтегляне на американската армия в срок от 16, 19 и 23 месеца. Окончателното решение ще бъде прието след подробен анализ на рисковете и възможните последици при всеки един от представените планове. По време на предизборната си кампания Барак Обама обеща да изтегли американската армия от Ирак след 16 месеца.
В същото време CNN отбелязва, че инициативата за удължаване на срока за изтегляне идва от военното командване, а самият Обама не е издавал каквито и да са заповеди и не е определял нови дати. Президентът само се е съгласил да изслуша съображенията на военните и да приеме решение, след като бъдат обсъдени представените от тях планове. ЛентаРу припомня, че премиерът на Ирак Нури ал Малики заяви по-рано, че процесът на изтегляне на американската армия може да бъде ускорен. Съгласно договореностите, постигнати от иракското правителство и администрацията на Джордж Буш, изтеглянето на американците от Ирак ще се осъществи в продължение на три години и трябва да приключи до края на 2011 г. /БЛИЦ