Оралният секс води до злокачествени заболявания по-често от тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, е мнението на британски експерти. Според резултатите от тяхното изследване, оралният секс значително увеличава опасността от рак на гърлото, както и от заразяване с папилома вирус – една от причините за рак на маточната шийка.
Конкретните цифри, цитирани от Би Би Си, гласят, че жените и мъжете, които са правили орален секс с повече от 6 партньори, този риск се повишава най-малко 8,6 пъти. Същият риск при пушачите нараства 3 пъти, а при злоупотребяващите с алкохол – 2 пъти.

Учените уточняват, че заразяването с папилома вирус не е 100%, но при тези, които са се заразили, рискът от поява на рак на гърлото, се увеличава 32 пъти, като нерядко се засягат и сливиците и езика.

До този момент в медицината се застъпва мнението, че цигарите и алкохолът са основните причини за повишения риск от рак на гърлото.

Британските специалисти препоръчват като предпазна мярка използването на презерватив и ваксинация срещу рак на маточната шийка, която е доказано ефективна в 98% от случаите. /Здраве.бг