Британският епископ Ричард Уилямсън, който твърдо отрича холокоста, напусна Аржентина в посока Великобритания.
Той се качи на самолет на “British Airways” от Буенос Айрес към Лондон. Само преди няколко дни аржентинските власти наредиха на епископа да напусне страната. Ако той бе взел решение да, щеше да бъде експулсиран. Уилямсън заемаше поста ректор на католическата семинария в страната, но бе свален от поста през този месец. Той бе отлъчен от цълквата, но през януари 2009 г. бе възстановен в сан от папа Бенедикт ХVІ.

Според министъра на вътрешните работи той “крие истинските причини за престоя си в страната”, като най-вече се е занимавал с делата на неправителствена организация, а не с ръководството на духовната семинария. Решението на Ватикана за връщането на Уилямсън в лоното на църквата предизвика остра реакция в целия свят. В края на януари израелският равинат реши да скъса официалните си отношения с Ватикана в знак на протест срещу решението на Бенедикт ХVІ.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че обяснението на Ватикана за реабилитирането на свещеника и недостатъчно. В началото на февруари от папсакат държава публикуваха изявление, в което се изисква епископът да се отрече “без уговорки” от схващанията си, ако иска да служи в католическа църква. /БЛИЦ