Министерството на външните работи на Босна и Херцеговина обяви за персона нон грата посланика на Гвинея-Бисау Десидериус Острогон да Коста, който е заподозрян в престъпна дейност, съобщи босненското външно министерство.
“Получената от нас информация ни навежда на мисълта, че посланикът се е занимавал с дейност и операции, които са напълно несъвместими с неговия статут и изпълняваните от него задължения”, каза говорителят на външното министерство Златан Бурзич. Той не уточни за какви точно нарушения става въпрос, като отбеляза само, че посланикът е причастен към криминална дейност. По информация на местните медии босненското външно министерство е получило неопровержими доказателства, че посланикът е продавал дипломатически паспорти. Формално той трябва да напусне страната в срок от 24 часа, но според някои медии той вече се намира в Черна гора.
РИА “Новости” припомня, че през 2003 г. Да Коста се оказа в центъра на аналогичен скандал. Като дипломатически представител на своята страна в Хърватия той издавал служебни паспорти на външни лица и продавал правата за поставяне на дипломатически номера на коли за по 5 000 евро. /БЛИЦ