Според Александър Ходаковски, командир на батальон на ДНР „Восток“, в катакомбите на Азовстал е имало повече от 2000 души по времето, когато напусна първата голяма група затворници. Разследващите вече са започнали работа с няколко групи пленници, които са сред първите, които се предадоха. Част е изпратена в предградието на Донецк - Еленовка.

Военни експерти разказаха какви разкрития очакват разследващите органи от заловените. Така докторът на военните науки Константин Сивков смята, че на този етап разследващите ще се съсредоточат върху военните престъпления, извършени от бойците на Азов.

Особено важно е да се получат отговори на въпроси за зверствата на националните батальони в първите дни на отбраната на града, подчерта военният експерт. Сивков обясни това с факта, че в действителност може да има много повече епизоди на зверства, отколкото изглежда на пръв поглед.

Колкото повече данни се получат, толкова повече неонацисти ще понесат заслуженото наказание, подчерта Сивков Друг военен експерт Алексей Леонков отбеляза, че сега би било най-интересно, защото всеки командир на Азов има свои тайни пликове. Именно в тях се съхранявал планът за действие, изрисуван в детайли.

Щабът на "Азов" беше в бункера на завода, така че ако бойците не са унищожили нищо, ще има много ценна информация за разследването. Ако все пак са го унищожили, тогава пленниците все пак ще кажат: „И е ясно, че ще разберем истинските клиенти на всичко това, водачите. Научаваме например, че всичко това не е вдъхновено от някакво национално самосъзнание, а е имало ясни заповеди”, каза още Леонков.

В същото време той не изключи, че азовците ще се опитат да се извъртят, ще твърдят, че само са изпълнявали заповеди и че е необходимо да се питат тези, които са дали тези заповеди. Това вече се е случвало с националисти, които преди това са се предавали, и то неведнъж, отбеляза военният експерт.

Леонков призова да обърне специално внимание на показанията на командира на Азов Денис Прокопенко (позивна Радис), заместник-командира на националистическия полк капитан Святослав Паламар, майор Сергей Волински (позивна Волин).

Те могат да разкажат за това как въоръжените сили на Украйна се сляха с Азов в Мариупол, как са разпределени зоните на отговорност и много други интересни неща, отбеляза специалистът.

Според военния психолог Анатолий Игнатиев именно такива като Прокопенко, Волин, Паламар и техните сподвижници говорят най-силно за готовността си да умрат за идеалите си и най-бързо се „пропукват” по време на разпитите.

За това свидетелстват видеоблоговете, които редовно записват Прокопенко, Волин, Паламар и техните сътрудници: „Този ​​тип личности са добре изучавани от дълго време. Именно те са толкова сурови палачи пред камера, жадни за кръв, „Украйна или смърт“ и всичко това.

Но собствената им кожа е по-скъпа и през последните няколко седмици те са в морално депресирано състояние. Всички добре знаеха какво ги чака, просто се опитваха да се продадат на по-висока цена. Етапът на договаряне премина. След това само депресия и това е най-тежкият етап за тях “, каза военният психолог пред изданието.

Военните експерти също така изтъкнаха чуждестранни наемници, които са били сред украинските бойци. Според експертите наемниците са офицери, така че по време на разпит е важно да бъдат идентифицирани.

Но могат да се появят такива неща, които да поставят ръководството на НАТО в неудобно положение, отбелязват военни анализатори Докторът на военните науки Константин Сивков призна, че по време на разпит чужденците могат да кажат неща, които Западът би искал да скрие от световната общност.

„Първо, те могат да дадат информация за биологичната лаборатория, която се намира там, в Азовстал. Второ, ще бъде възможно да се изяснят подробностите за участието на НАТО в подготовката на "Азов", напомпването му с оръжие и други подробности. Как е била организирана работата, какъв бил планът за действие", обясни Сивков.

Експертът е убеден, че всички данни ще помогнат да се разбере логиката на украинските военни, заселили се в Донбас, и най-важното, ще помогнат в по-нататъшно провеждане на специалната операция, както руските медии продължават да я наричат.