Македонският президент Бранко Цървенковски представи днес “пътна карта”, съдържаща инициативи за връщането в парламента на опозиционните депутати от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ и Демократичния съюз на албанците /ДПА/, съобщи гръцката агенция АНА-МПА.
Според “пътната карта”, ако опозицията се върне в парламентарната зала, тогава Цървенковски ще помилва заместник-председателя на СДСМ и кмет на Струмица Зоран Заев, който е арестуван по обвинение за злоупотреба с власт, във връзка с изграждането и работата на търговския център в Струмица.
В знак на протест срещу ареста на Заев СДСМ на Радмила Шекеринска не участва в работата на парламента, твърдейки че мотивите за ареста му са чисто политически и подклаждани от премиера Никола Груевски. “С половин парламент и ограничена демокрация може да се простим от сега с каквито и да било очаквания да получим дата за присъединителни преговори с ЕС”, изтъкна президентът Цървенковски. Той отправи и предложение към Демократическата партия на албанците /ДПА/ на Мендух Тачи, като обеща, че ако нейните депутати се върнат в парламента, той няма да подпише приетия наскоро закон за използването на албанския език в страната, който ДПА окачестви като “пародия”. ДПА бойкотира дейността на парламента защото не признава резултатите от последните общи избори. Президентът Цървенковски каза, че утре ще се срещне с лидерите на СДСМ Шекеринска и на ДПА Тачи, във връзка с тези предложения. В македонския парламент в момента участват само депутатите от управляващата коалиция между ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и албанската партия Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети. По-рано днес Бранко Цървенковски увери, че ще изпълни президентския си мандат и няма да подаде оставка. Преди две седмици той обяви, че няма да се кандидатира на следващите президентски избори, идната пролет, защото “не желае да участва и да споделя отговорността за една политика, която в момента може да се радва на подкрепа, но ще има тежки последици за страната в дългосрочен план. /БЛИЦ