Японски учени заявиха, че оризът пречи за развитието на затлъстяване и дори спомага за отслабване, ако се консумира повече от този продукт. Тези данни те обосновават с изследване, обхванало 136 страни от света. Тази информация се прие с ентусиазъм и попадна в топновините и в социалните мрежи. Действително, приятна новина: лесна диета, приемлива, тъй като се казва, че този популярен и любим на много хора продукт сваля килограми.

 Тези сензационни данни за уникалните свойства на употребявания в цял свят продукт - оризът, бяха огласени на Европейския конгрес по затлъстяване в Глазгоу. Изводите на учените показали, че нивото на затлъстяване е съществено по-ниско в страните, където се употребява много ориз - средно по 150 грама и дори повече  на ден от човек. А там, където консумират малко от тази храна - например 15-30 г, хората със затлъстяване са много повече. 

“Откритата взаимовръзка предполага, че разпространеността на затлъстяването е ниска в страните, където оризът се употребява в качеството на основен хранителен продукт”, заявява проф. Тимоко Имаи, водеш автор на изследването. - Затова азиатската диета, основана на консумирането на ориз, е способна да предотврати развитието на затлъстяване. Тъй като разпространеността на затлъстяването расте в целия свят, следва да се препоръча употребата на по-големи количества ориз за защита от него в западните страни”. 

Какво са открили учените и коя храна поддържа здравословното ни тегло, четете в zdrave.to