Българин беше арестуван за шпионаж в Румъния, гръмна телевизия Реалитатея. Нашенецът Петър Маринов Зикулов и румънският военен подофицер Флоричел Аким са задържани по обвинение в измяна и шпионаж, съобщи пресслужбата на прокуратурата във Върховния касационен съд.

Те ще останат в кауша с решение на Апелативния съд в Букурещ за 29 дни.

Знаем за арестувания българин, потвърдиха от нашето външно министрество като отказаха да дадат повече подробности за Зикулов, но уточниха, че "не е млад". "Работим по случая съвместно с румънските власти. Докато срещу Зикулов не бъде повдигнато обвинение и не бъде осъден от румънски съд, трябва да го считаме за невинен", уточниха от външно.
Все още няма информация дали на задържания българин е осигурена адвокатска защита по време на разпита и в съдебна
зала.
Двамата шпиони били арестувани на 28 февруари. Разследване на властите установило, че румънският подоофицер се е сдобивал с "тайни документи от военен характер". Сред тях имало и такива "включени в категорията "класифицирани", което означава, че с непозволеното им разпространение се застрашава националната сигурност и отбраната на Румъния". След това документите били предавани на българина. Зикулов изпращал документите на служители на държава извън Европейския съюз, но не се уточнява точно коя е страната. Документите не били предназначени за България, посочва телевизията. За услугите си двамата били възнаградени с големи суми пари. /Стандарт