Турция не е бананова република. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, аргументирайки решението на страната да не се откаже от доставката на руски ракетни комплекси – въпреки натиска от НАТО.

Турският президент за пореден път потвърди, че Турция ще получи руски зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“, като се очаква те да бъдат доставени през първата половина на месец юли.

„Нашето решение беше ясно и няма да се откажем от него. Винаги съм го казвал, че това не е бананова република“, подчерта Ердоган, цитиран от „Хюриет дейли нюз“. По думите му Русия е предоставила изгодни условия на страната му, включително и по-изгоден лихвен процент.

Ердоган заяви след последната си среща с Путин, че сделката за ракетните системи С-400 вече е направена и „всичко върви добре“.

Покупката на руските ракети предизвика скандал в отношенията между Анкара и Вашингтон. Реджеп Ердоган изрази надежда, че проблемът ще бъде решен между натовските съюзници. „Турция е една от малкото страни (в НАТО), която си изпълнява плащанията. Много други или не плащат (за отбрана), или плащат много малко“, добави Ердоган. САЩ заплашиха Турция с изключване от програмата за изтребителите Ф-35, ако не откаже споразумението с Москва.