Противоречия между големите потребители на газ бавят изготвянето на ограничителния план при евентуална втора газова криза. Това съобщи енергийният министър Петър Димитров. Планът ще бъде задействан единствено при необходимост.

Един от големите потребители на газ в последния момент е изразил несъгласие с предвидените за него количества газ при евентуална криза според изготвения план. Въпреки това енергийният министър каза, че ограничителният план може да бъде готов в най-скоро време. Важното е той да бъде задействан веднага, ако се стигне до газова криза. В такъв случай топлофикациите веднага ще преминат на мазут, а доставки на газ могат да бъдат получавани от Гърция и Турция, като количествата са съответно 2,5 млн. куб. м дневно и 1 млн. куб. м на ден. Димитров каза и, че непрекъснато се поддържа връзка с руската и украинската газови компании. 
По думите на министър Димитров България е най-евтиното място за инвестиции в рамките на ЕС. Разходите за правене на бизнес в страната са около 46% от средното ниво в ЕС. 
Цените на металите на международния пазар са причина да не се стигне до споразумение за оператор в „Кремиковци”, заяви министърът. По думите му бразилският гигант CSN  поддържа все още интереса си към комбината, но ако инвестира в него сега, няма да има печалба. 
Синдикатите в „Кремиковци” знаят, че държавата една година ги подкрепя с всички средства. Не може обаче инвеститор да бъде докаран в „Кремиковци” в оръжие – така Петър Димитров коментира предстоящите протести на металурзите в понеделник. 
На въпрос дали държавата трябва да отсява инвеститорите с интерес към комбината, като допуска само големи компании, Димитров отговори лаконично: Можем да отсяваме, ако има какво. 
Междувременно от СФ „Металици” – КНСБ изпратиха писмо до министър-председателят Сергей Станишев с искане за спешна намеса от негова страна за разрешаване на проблемите в „Кремиковци”. В писмото се казва, че ситуацията около най-голямото металургично предприятие в страната продължава да се влошава. Вече няколко месеца се водят разговори с потенциални инвеститори, но без резултат. Нещо повече, един от тях, „Смарт Груп” вече се отказа. В ръководството на другия кандидат, бразилската компания CSN също се появяват колебания. Една от причините е, че до момента не е получена покана за среща на най-високо ниво с оглед финализиране на преговорите.
Налице е реална опасност в най-скоро време, по смисъла на търговския закон, дружеството да влезне в несъстоятелност с прекратяване на дейността и освобождаване на 5 500 работници. 
Днес предстои среща между синдикатите в „Кремиковци” и ръководството. Металурзите не са получавали заплати от октомври./БЛИЦ